Hvordan genoptrykke ud fra Golden Age hæfter

Besvar
Brugeravatar
GoogaMooga
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Indlæg: 21143
Tilmeldt: 17. feb 2005, 21:38

Hvordan genoptrykke ud fra Golden Age hæfter

Indlæg af GoogaMooga »

Golden Age indeholder både noget af det værste og noget af det bedste. For hver Jack Cole eller Lou Fine er der snesevis af ukrediterede hacks, som i bedste fald er glemt i dag.

Efterhånden er der jo meget Golden Age, der er faldet i public domain, hvad man kan se bare ved at kigge på Gwandanaland's output. Det er ualmindeligt heldigt for os, for ellers ville det være alt for dyrt og vel nærmest umuligt at samle. Hæfterne er sjældne i hvilkensomhelst stand; dette skyldtes de store papirindsamlinger under 2. verdenskrig.

Hvordan skal man så trykke ud fra de gamle four-color hæfter? Der er tre fremgangsmåder:

1. Flat scan, evt. med lidt korrigeringer som farve-mispasninger. Dette må siges at være den bedste metode, da alt er bevaret og præsenteret som det så ud i 1940'erne, endda bedre. Gwandanaland er bedst til dette. PS Artbooks er vel de næststørste, men deres scans kan godt være lidt mørke i det.

Billede

2. Scans med stregen tegnet op, nye farver, og i sjældne tilfælde tracing, f.eks. de tidlige Marvel Masterworks, eller DC Archives

Billede

3. Blege farvene af og præsenter siderne i skarp sh. Blegningen kan gå ud over stregen, så her må man tegne op, så den originale streg er nøjagtigt gengivet. Denne proces har Greg Theakston som vigtigste fortaler; han tog patent på en blegeproces kaldet "Theakstonization". Det kræver jo så, at de originale hæfter splittes ad og siderne bliver bleget. Pure Imagination v/Greg Theakston og AC Comics er de vigtigste medspillere her.

Billede
"It's a mod, mod, mod, mod world, luv!" -- Twiggy
PhilipG
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1
Indlæg: 94
Tilmeldt: 12. jan 2019, 08:11

Re: Hvordan genoptrykke ud fra Golden Age hæfter

Indlæg af PhilipG »

Interessant!

Det virker som tre meget analoge metoder, eller tager jeg fejl? Hvor er de digitale metoder henne i restaureringen af de gamle sider? Kunne man forestille sig at lade et program ‘lære’ en bestemt tegners måde at tegne på, og derefter lade det gentegne/rentegne striber, hvor originalerne mangler og der kun er (dårlige) kopier tilbage?
Asger Pedersen
Brugerniveau 3
Brugerniveau 3
Indlæg: 783
Tilmeldt: 28. sep 2006, 22:53
Geografisk sted: Le grand de l'Oiseaux a la Gare

Re: Hvordan genoptrykke ud fra Golden Age hæfter

Indlæg af Asger Pedersen »

Man kan få apps, der f.eks. kan lave et foto om til et maleri af en bestemt kunstner, så det burde være muligt.
Don't take life serious, it ain't nohow permanent.
Pogo Possum

www.willy-centret.dk
Mesterius
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1509
Tilmeldt: 19. maj 2018, 01:13

Re: Hvordan genoptrykke ud fra Golden Age hæfter

Indlæg af Mesterius »

PhilipG skrev: 11. okt 2021, 18:51Det virker som tre meget analoge metoder, eller tager jeg fejl? Hvor er de digitale metoder henne i restaureringen af de gamle sider? Kunne man forestille sig at lade et program ‘lære’ en bestemt tegners måde at tegne på, og derefter lade det gentegne/rentegne striber, hvor originalerne mangler og der kun er (dårlige) kopier tilbage?
Asger Pedersen skrev: 11. okt 2021, 20:10 Man kan få apps, der f.eks. kan lave et foto om til et maleri af en bestemt kunstner, så det burde være muligt.
Men du kan jo ikke restaurere tegneserier med noe sånt. Det er jo ikke lenger den originale seriesiden eller stripen du ser på etter en sånn prosess.
Besvar