Captain America: Winter Soldier

Besvar
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4704
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Captain America: Winter Soldier

Indlæg af Robin »

Cap AM.jpg



Det er ikke meget solo Captain America, der er udkommet på dansk, jeg tror det begrænser sig til to tykke hæfter i Marvel Klubben regi, dér i klubbens start og Marvel Klubbens Årshæfte -87, alle s/h. Og så selvfølgelig Gfloy Studios Captain America: Hvid. Kaptajnen er ofte med i Avengers udgivelserne og indtager dér ofte en, efter min mening, lidt renskuret og patriotisk, grænsende til det kedelige, rolle. Lidt i stil med Superman hos DC, og det så man også i hans egen titel på amerikansk, hvis man fulgte med dér i 70’erne – 90’erne.
I november 2004 skete der så det, at Ed Brubaker, en af de meget award behæftede tegneserie forfattere – ingen award nævnt, ingen glemt, overtog forfattertøjlerne fra Robert Kirkman, som afsluttede vol. 4. som en lille del af ”Avengers Disassembled” forløbet. I nærværende bind har vi så Captain America vol. 5 nr. 1-9 og 11-14. Nr 10 er udeladt, da det indgik i ”House of M”- serien, der udkom i Superhelte udgivelsesrækken 2006-07 på dansk fra Egmont Serieforlaget.

Her i denne bog får man næsten hele pakken. Krig, kærlighed, krimi, drama, agenter, superhelte, humor, lidt humor, medgivet, men det er heller ikke nogen sjov fortælling, et par tørre Nick Fury kommentarer og lidt Cap/Falcon bromance, plus det løse. Falcon dukker op sammen med Tony Stark/Iron Man sidst i fortællingen. Brubaker blander et suverænt miks af gode sager. Den russiske general Lukin har fået fat på den magtfulde kosmiske terning, godt nok i en lidt svækket tilstand. Den kan ændre historiens gang og få folk til at tro det utrolige samt adlyde dens ejer blindt (sådan da). Fortællingen er bygget op med tilbagevendende glimt og brudstykker fra 2. verdenskrig, hvor den gode kaptajn huserer med sit side-kick, James Buchanan Barnes, ”Bucky” Barnes for nemheds skyld. Cap genoplever mareridtet, hvor Bucky dør, og i flere tilbageblik skildres krigens rædsler fornemt hver gang ved farveskift til sort/grå/hvide nuancer. Mange af Marvels tidlige helte optræder i disse sekvenser bl. a. den oprindelige Human Torch, hans hjæper Toro, Namor, Spirit of ’76 og The Patriot. Union Jack er også kort involveret i den del af den nutidige handling, der foregår i London. Cap bakkes ellers op af Agent 13, Sharon Carter, hans tidligere "flamme" (herligt gammelt udtryk) og Nick Fury. De nævnte tilbageskuende episoder kunne godt få handlingen til at gå i stå, men de bidrager til en bedre forståelse af en mere nuanceret Captain America. Disse sekvenser får mine tanker til at gå tilbage til hedengangne Combat-seriens 4 danske numre, krigsserier af høj kvalitet. Langt det meste af bogen er illustreret af Steve Epting, og det er fine sager. Der er noget Russ Heath (US tegner) over det, stemning, krigens hæsligheder, og det siger ikke så lidt. Der er dog skønhedsfejl/pletter. Sharon Carter ser lidt for forskellig ud i nogle ruder, men ellers er tegningerne som sagt stemningsfulde og fanger og understreger historiens handling. Farvelægningen ligeså! Sharon Carter bliver tilatalt ”frue” af en Shield agent, måske fordi det amerikanske ord var ”ma’am”, men frue……., og Bucky råber No-o-o i et billede og Ne-e-e-j i det næste….Lidt tja-a-a bum-bum, en skam.

John Paul Leon, der desværre døde i 2021 af kræft, har bl. a. tegnet Static for Milestone, han tegner Nomad kapitlet, hæfte 7, om Jack Monroe, som overtager Captan Americas midlertidige identitet, Nomad, da denne ikke var iklædt det stjerne - og stribemønstrerede flag. Dette kapitel fremhæver Eptings arbejde, og det kan jo være fint nok, og det er en udmærket idé at lade en anden tegner overtage et kapitel, når det, som her, er en slags sidefortælling til hovedhistorien, ikke uvæsentlig, men det er en skam, at det ikke helt fanger stemningen i Jack Monroes sørgelige skæbne i samme grad, som Epting gør det i resten af bogen.

Ind i mellem bliver det lidt højstemt, det er måske nok svært at undgå med en figur som Captain America, hvilket også meget godt illustreres af bagsidenoterne: ”En våbenbroder vender tilbage fra de døde! Læs den sindsoprivende historie om, hvordan Captain Americas hjælper, Bucky Barnes, kom tilbage fra de døde for at kalde sig Winter Soldier! Engang var Bucky Barnes og Captain America tro våbenbrødre. Frygtløst kæmpede de side om side med De Allierede under Anden Verdenskrig … men nu finder Captain America sig selv i strid med en af sine ældste venner, som har gennemgået en vanvittig forvandling og nu er viljeløs morder i den russiske general Lukin og ingen ringere end Red Skulls tjeneste! Ved sin side har Captain America nu både Agent 13 (Sharon Carter) og Falcon, og spørgsmålet er, om Cap er i stand til at tage det endelige opgør med den, han før så som sin mest trofaste ven.” Den får heller ikke for lidt på forsiden: ”EN TRAGEDIE OM FORLIST VENSKAB OG MORDERISK BEDRAG FRA MARVEL”. Tag den! Det gør jeg så. For det er en udgivelse, jeg ikke ville være foruden.

Som det ses er Captain Americas ærkerfjende, Red Skull også at finde på disse sider, men i en noget tilbagetrukken rolle og med en ikke ringe overraskelse lidt inde og sidst på bogens sider. Crossbones, Baron Zemo, Suprema/Mother Night dukker også op i denne skelsættende fortælling.

Brubaker er vel nok kendt af mange. Hvis ikke, så lær ham at kende. Det er ikke småting, han har skrevet. Jeg nævner i flæng, DC’s Gotham Central med Greg Rucka, Daredevil med Michael Lark. Masser af ting med hans ”faste” makker Sean Philips bl. a. Fatale som er kommet på dansk fra Gfloy, Criminal, Incognito, The Fade Out (foregår i Hollywood i slutfyrrerne), Kill or be Killed, Pulp (western-ish) og senest Reckless. Incognito har meget lidt superhelte over sig, ellers er det creme noir af bedste skuffe Brubaker leverer. Han skuffer ikke.

Til slut bør det næsten nævnes, at det jo er denne historie, der ligger til grund for Marvel Univers filmen af samme navn, men at Brubaker ikke fik meget ud af det økonomisk. Der er også lidt afsmitning til Falcon/Winter Soldier tv - serien. Det er en konsekvens af ”work for hire” – kontrakter.
Denne danskeudgave af en Marvel milepæl kaster jeg 5 flotte skjolde efter. Et must - også for ikke superhelte fans.

ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN

Titel: Captain America: Winter Soldier
Ed Brubaker: tekst
Steve Epting, Mike Perkins, John Paul Leon, Tom Palmer: tegninger
Frank D’Armata: farver
Oversat af Allan Buhl Madsen
320 sider i farver
Forlaget Fahrenheit/Faraos
248,00 kr.
ISBN 9788771762105

Danish_CAPWINSOL_Final-182.jpg
Danish_CAPWINSOL_Final-183.jpg
Danish_CAPWINSOL_Final-184.jpg
Danish_CAPWINSOL_Final-185.jpg
Danish_CAPWINSOL_Final-187.jpg
Danish_CAPWINSOL_Final-189.jpg
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Besvar