Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Besvar
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Administrator
Administrator
Indlæg: 9229
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Berti Stravonsky »

Altuna Voyeur 1 Cover E-voke-1639662528504.jpg

Kom nu! Tag mig! Jeg er din!

Vi er i den saftige afdeling i aften. Jeg har E-vokes nye lækre hardback foran mig, og på coveret ses en kjoleklædt kvinde med langt krøllet brunt hår. Bagved hende, fornemmer man, er der en mand og de to er i gang med et eller andet. Jeg skal ikke præcist kunne sige hvad, for det kan man ikke se ud af billedet. Men vi er i det lumre land, og her er dejligt at være. Albummets indhold er ikke kun antydningens kunst. Langtfra og det er herligt for sådan en gammel gris som undertegnede. Hele 28 forskellige små fortællinger, erotiske noveller i tegnet form, hertil både et forord forrest og mere end 20 siders skitser bagerst.

Titlen er Voyeur 1 Deluxe Edition.

Hm. Dette hm er todelt. Det er nemlig et forbehold. Et forbehold der ikke så meget handler om selve albummet, men mere genren. Misforstå mig ikke. Jeg er totalt på hjemmebane, når det handler om liderlighed, knaldelege og den slags. All the way. Og kan både lide at høre og se. Der er ingen moralske kvababbelser eller påtagede rynkede bryn. Det er mere fordi, at jeg ikke synes, at erotik gør sig godt i streger og striber. Jeg bliver ikke opstemt, og det er altså ikke fordi jeg har nået den alder, hvor den slags ikke længere flår i mellemgulvet. Selv da jeg var yngre og slugte næsten alt i den der sexbølge, var det ikke i 80’erne, hvor der var en række sorte album med flotte tegninger på forsiden, så bliver jeg ikke pirret. Jeg kan ikke huske titlerne, eller seriens titel, hvis det altså var en serie, og det siger vist alt. Sex i stribeform er en misforståelse. Det ender som oftest at være lidt af en fuser, en lummer én, men altså ikke mere end en fuser.

Det har ikke noget at gøre med tegningerne, for de er, også i denne Deluxesag, yderst delikate, smukke mennesker i bestemt sexede situationer og rammer. Ikke noget der.

Og det er heller ikke fordi der hurtigt kan gå MeToo i den, og jeg føler mig krænket eller tror, at andre kan blive krænkede. Hvor overfladiske det end kan forekomme, så er MeToo ikke et emne jeg gider gå ind i. Ikke i almindelighed og bestemt heller ikke her.

Det er heller ikke fordi jeg bliver mopset over at der vises fantasier. Jeg elsker fantasier. Dyrker dem selv flittigt.

Nej. Jeg har det forbehold, at historierne generelt er alt alt for tynde. Her i de mange fortællinger, alle på fire sider, er der ikke rigtigt nogen nævneværdig pointe, en aha der løfter eller overrasker. Det er, undskyld jeg siger det, blot sådan lidt he he og så slut. Lidt lige som vittigheder, der bare høvles afsted. Langt hovedparten er ligegyldige og blot at regne for tom snak, for fyld.

Og da en god tegneserie er det bedste fra et godt narrativ samt ypperlige velkomponerede illustrationer, så er Voyeur en stol med et manglende ben. Nemlig fortællingerne.

Fordi det er i fortællingerne det virkeligt æggende kommer frem. Javel, et blik, en diskret blinken med mellem aktørerne, selve set-uppet og den slags. Alt sammen kan hive lidt krudt i sjoveren eller kilde de rigtige steder. Det kan det da. Men det er som regel, for mig i hvert tilfælde, i det udtalte, at der virkelig sker noget. Kommunikation er vejen. Og når plottene sådan samlet kun handler om at vise aktører knalde og slikke og den slags, så er der ikke meget plads til den gode dialog. Det bliver aldrig ophøjet eller vigtigt. Det bliver kun klichéprægede dumme ord.

Åh, din store luder.

Åhh, jeg kommer.

Jeg elsker at gøre dem liderlige.

Nu skal du slikke mig som en hund.

Og ved du hvad? Det er bare ikke hverken sexet, pikant, charmerende eller på nogen måde særligt interessant. Sorry to say. Ikke for mig, og jeg er 56. Måske hvis jeg var 40 eller 30 år yngre. Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg kunne tage albummet med og vise min nuværende niende klasse. De har alt andet end undervisning i knolden. Måske kunne jeg fange deres interesse med denne sag?

Nå. Et er, at de forskellige fortællinger er tynde og at dialogen er noget sparsom. Og at jeg lyder som en gammel halvsur fætter med et kynisk udsyn. Det ønsker jeg jo ikke.

Lad mig kigge på novellernes titler. Hvad har vi at gøre med? Jo, hør blot, titlerne er disse:

En særbehandling, Lukketid, Røver og voyeur, En praktisk øvelse, Blikkenslageren, Et frækt tilbud, En god pige, Rangorden, En hjælpsom fætter, Hunden, Skatteopkræveren, Lægebesøg, Frøken Lilly, Fødselsdagen, Udvælgelsen, Antennemanden, Skildpadden, Firkantsdramatik, Udflugten, Den professionelle, Dit og dit, Bedøvelse, Tag tyren ved hornene, En aftale, Udvisningen, Helt skamløst, To engle samt En tur på landet.

Som med de løsrevne citater lidt længere oppe, så er det bare… ja, hvilket benævnelse skal jeg anvende? Plat? Tyndt? Intet sigende? Noget i dén retning, tænker jeg.

Jeg er totalt fan af E-voke og folkene bag, og det kan godt smerte mig at være så forbandet hård.

Hvis jeg skal løfte anmeldelsen lidt, så er det selve genren, jeg er efter. Ikke kun, men dog også, dette album. Jeg vover endnu engang at postulere: sex og lidenskab fungerer bare ikke særligt godt som tegneserie. Dixi.

Nå. Nu smider jeg den bryske kasket og kigger lidt mere på alt det, der er godt ved værket. Selve indpakningen er ferm. Jeg foretrækker hardcover anytime. Og føler mig forkælet, når der også er lidt ekstra med i ’posen’. Et kort, men ikke helt uinteressant forord fra den daværende redaktør af det spanske Playboymagasin. Her nævnes blandt andet, at der klart var et formål med at bringe disse striber blandt ’rigtige’ modeller. Nemlig at stribernes kvinder skulle have et feministisk, hævngerrigt, ironisk og ikke mindst humoristisk præg. Alt sammen ud fra devisen, at livet er en komedie, og sex er prikken over i’et.

Men. Jeg smider lige en negativ sætning ind igen. Ingen af de 28 fortællinger har en kvindes hjerne og lyst for øje. Det er kvinderne, vi skal se på, kvinderne vi skal finde lækre og lokkende. Det skal med, og det er, set med ligestillingsøjne, fuldstændigt forkert. Nu især, men altså også dengang i ’88 til ’98, hvor José Luis Córdoba var redaktør for spansk Playboy.

Jeg kan også lide de sidste mange sider med skitser. Når jeg kigger på dem, og selv sidder og fifler med blyant og papir, så ser skitserne ud på den måde, at jeg også kan tegne. Jeg bliver inspireret til at afprøve mine færdigheder, og ender altid ud med en næsegrus beundring for tegnere, for mine krumspring og forsøg blegner totalt. Jeg kan lide, at se rå skitser. Skitser uden farver. At se, hvordan kroppe tegnes og tegnes uhyre veldrejede og flotte.

Det bedste ved albummet, og det ER altså det bedste og faktisk endda rigtig godt og flot, er albummets innersleeve forrest og bagerst. Her på lækre dobbeltsider ser man en smuk, halvt påklædt, halvt afklædt mørkhåret kvinde med spredte ben. Røde negle, trusser og en nederdel trukket op. Foran hendes spredte ben er en stationær pc, og man får automatisk den tanke, at hun masturberer. Det er smukt. Det er sexet. Det er kunst.

Albummet er på 144 sider, og ikke for børn. Ettallet i titlen antyder, at der kommer flere, og dette album er det første. Novellerne er tegnet til det spanske Playboy, og som der står på albummets bagside, så får vi læsere et ret fornemt indblik i den argentinske kunstners talent, Altuna er navnet.

Nederst på albummets bagside står der, at værket anbefales til voksne læsere. En fin lille disclaimer.

For mig hænger plot og tegninger sammen, og selv ikke de allersmukkeste tegninger kan redde mangelfulde og tomme fortællinger. Tre udløsninger kan jeg levere. No more. No less.

Titel: Voyeur 1 – Deluxe Edition
Tekst: Horacio Altuna
Illustrationer: Horatio Altuna
Forlag: E-voke
Format: Hardcover, 144 sider i farver. Forord samt 20 siders skitser bagerst
Pris: 298,-
Isbn: 978-87-93952-65-2


Altuna Deluxe 1 - E-voke 34-1639662558552.jpg
Altuna Deluxe 1 - E-voke 36-1639662567089.jpg
Altuna Deluxe 1 - E-voke 60-1639662577783.jpg
Altuna Deluxe 1 - E-voke 74-1639662587956.jpg
LarsChristiansen
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1
Indlæg: 68
Tilmeldt: 1. feb 2021, 21:27
Geografisk sted: Valby
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af LarsChristiansen »

Tusinde tak for anmeldelsen og den delte læseoplevelse :) – Som altid velskrevet og læsværdig. MEN alligevel føler jeg her at jeg 'som forlag og udgiver' gerne vil bidrage med en nuancering og lidt andre vinkler end det som måske er fanget af anmelder.

Først og fremmest er det jo vanskeligt at 'arbejde mod' hvis anmelderens grundpræmis er at erotik ikke fungerer som tegneserier – så er slaget jo tabt på forhånd. Sådan tror og fornemmer vi da ikke at alle har det (heldigivis).
Dernæst er det væsentligt for forståelsen af de korte noveller at de jo har været bragt i Playboy-magasiner – og da de har en del andet på deres sider (!), så har Altuna altså typisk kun været givet de der ca. 4 sider til at sætte en scene og udfolde en historie, som så selvklart bliver kort.

Et andet aspekt, der synes tabt i anmeldelsen er al humoren. Det fine ved Altuna er at han kobler de to elementer – erotik og humor. Personligt synes jeg det er masser af skæg og absurd humor af næsten Monty Python-agtig karakter i albummet. For eksemepel når to bankassistenter er så optaget af at have sex efter lukketid i banken at de mellem gisp og støn beder de to forundrede røvere om at vende tilbage for at røve banken dagen efter... Eller da en mand for at narre sin kone (efter at have haft sex inde hos naboen) kommer kravlende hjem på havegangen, som for at følges med deres ellers forsvundne skildpadde...

Sidst og ikke mindst så skrives der i anmeldelsen om 'smukke mennesker' der har sex... Men nej – det er altså ikke så ensidigt. Bemærk at mændene ofte er sølle, lidt grimme og midaldrende – mens en pointe er at det (nærmest som moderne feminisme) er kvinderne som (vi) mænd må adlyde og føje – og dybest set bare er nogle (lumre) tøffelhelte... Uanset social status. Eksempelvis er der historien om direktøren fra det store multinationale selskab, som skal vælge meget højt kvalificerede internationale ansøgere til en stilling som direktionssekretær... Og helt absurd er det som afgør hans valg... brysternes størrelse...

Dixi :D
Erling Søby
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1326
Tilmeldt: 19. aug 2008, 13:31

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Erling Søby »

Det forekommer mig, at Berti tillægger et erotisk album en pornografisk hensigt i sin anmeldelse, jf. definitionerne på det ene og det andet (Danske Ordbog), og derved rammer anmeldelsen helt ved siden af:

"Erotika: litteratur eller kunst med erotisk indhold (= sanseligt seksuelt samvær med vægt på kærlighed, romantik og forførelse)."

"Pornografi: billeder og tekster som gengiver seksuelle handlinger, beregnet på at virke seksuelt ophidsende."

Som erotik fungerer albummet nu fint nok og her havde jeg givet en højere karaktér.

Som pornografi derimod, hvis man så at sige forventer at svinge med anacondaen, så er der ikke meget at hente. Men det er så heller ikke albummets formål.
Miss me?
- Jim Moriarty
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Administrator
Administrator
Indlæg: 9229
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Berti Stravonsky »

Kære begge

Superfedt at I kommer på banen. Det er lige præcis dét, der er meningen med vores debatforum, og jeg har jo altid undret mig, når anmeldelserne får lov til at stå uimodsagte. Debat også gerne i dette forum. Ja tak.

Jeg kan sagtens have misforstået både det ene og det andet. Bestemt. Derfor er det ekstra godt, at I bringer jeres input. Og også som forlag.
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Administrator
Administrator
Indlæg: 9229
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Berti Stravonsky »

Jeg synes ikke, at albummet emmer af erotik. Hverken i går, da anmeldelsen blev til, eller nu, efter at have læst definitionen.
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Administrator
Administrator
Indlæg: 9229
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Berti Stravonsky »

Hvad det humoristiske angår, så...

Jeg har måske en aldrende hjerne, og griner eller morer mig måske over andre ting end det gængse flertal, det kan hænde. Men sådan oppefra og ned, så ramte humoren i albummet mig slet ikke.
LarsChristiansen
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1
Indlæg: 68
Tilmeldt: 1. feb 2021, 21:27
Geografisk sted: Valby
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af LarsChristiansen »

Dejligt med imødekommenheden for debat og andre tanker, Berti! :) Og du har ret – det er sjældent at der ses kommentarer, og det kan man undre sig over.

Men som udgiver af albummet, kan man naturligvis hævde at jeg pligtskyldigt skal forsvare 'værket' – men jeg synes vitterligt at det har flere kvaliteter end de beskrevne i anmeldelsen.
Uanset definitoner, så er det hele er jo subjektivt – for eksempel kunne dette album være porno, for andre erotik, og for helt andre ikke andet end ligegyldige historier... Man kan selvfølgelig også tænke at porno-delen stod det øvrige Playboy-magasin for – hvor Altunas historie så var lidt noget andet.
I hvert fald er der en masse mere eller mindre pudsige 'møder' mellem mænd og kvinder i albummet – hvor noget er fjollet, noget er sexuel 'leg', noget har aspekter af 'magt' og dominans (og tit med kvinderne som "vindere") – og naturligvis er det 'at kigge' – voyeurisme - ret gennemgående.

På samme måde er humor selvfølgelige også meget svær at sætte regler og definitioner for... Og jeg må da også medgive at det ikke var alle historierne som fik mig til mere end at trække på smilebåndet – men så var der lige to, som fik et lille grin frem. :)
Brugeravatar
GoogaMooga
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Indlæg: 20470
Tilmeldt: 17. feb 2005, 21:38

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af GoogaMooga »

Berti Stravonsky skrev: 11. jan 2022, 21:47 Tre udløsninger kan jeg levere. No more. No less.
:D
"It's a mod, mod, mod, mod world, luv!" -- Twiggy
Erling Søby
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1326
Tilmeldt: 19. aug 2008, 13:31

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Erling Søby »

Omvendt er jeg så heller ikke enig med Lars i, at det er (tænkt værende) så morsomt, at man griner. Som jeg oplever det, er det Altunas hensigt - og det finder jeg egentlig belæg for i forordet - at skabe en stak muntre og erotiske historier. Muntre, ikke komiske - og derfor heller ikke så man griner højt. Dét synes jeg faktisk han slipper udmærket fra.
Miss me?
- Jim Moriarty
LarsChristiansen
Brugerniveau 1
Brugerniveau 1
Indlæg: 68
Tilmeldt: 1. feb 2021, 21:27
Geografisk sted: Valby
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af LarsChristiansen »

:) – Du har ret Erling; – jeg fik måske skrevet det lidt 'skævt' – for "Voyeur" er bestemt ikke et 'vittigheds-album'. Måske det kan kaldes en slags 'finurligheder' – hvor de mange erotiske situationer i historierne, har et eller andet glimt i øjet og en vis grad af komik – eller munterhed.

(Jeg synes nu stadig at dét med bankrøverene som anbefales at komme igen næste dag var sjovt... :D )
Erling Søby
Brugerniveau 4
Brugerniveau 4
Indlæg: 1326
Tilmeldt: 19. aug 2008, 13:31

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Erling Søby »

Nå ja, Lars, nogen af historierne er faktisk - også - sjove.
Miss me?
- Jim Moriarty
The Elder
Brugerniveau 2
Brugerniveau 2
Indlæg: 311
Tilmeldt: 10. sep 2006, 14:20
Geografisk sted: Brøndby
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af The Elder »

Nu kan jeg godt lide Altuna og den "spanske skole", når det kommer til at tegne kvinder.
De er rigtig flotte, og man kan se, at det er tegnet/skrevet inden #meetoo.
"Det var en anden tid" :-)

Inden for den snævre ramme af 3-5 sider per plot synes jeg, at Horacio gør det godt. Der skal jo være plads til seksuel aktivitet i hver historie.
Albummet skal læses i små bidder og accepteret som små erotiske vittigehder, leveret i en lækker streg.
Jeg er fan af hans evne til, også at lægge en lille sidehistorie ind i hver hovedhistorie.
Det fungerer for mig. Ikke lårklaskende sjovt, men hyggeligt ti-hi sjovt.
Nogen gange også med en fed pointe.
I min samling findes bl.a. en historie, hvor hovedpesonerne hver især er utro med den andens partner.
Hvilket giver et problem, når de hver især kommer hjem for at fortælle, hvad de har lavet den dag.
Her kan man da lære, at man skal tænke grundigt over, hvilke løgnhistorier, man skal fortælle hjemme.

Nu kan jeg lide Altuna så meget, så jeg også har Fanny 43 med Erotiske Fortællinger.

Billede

Så jeg vidste godt, hvad jeg gik ind til.
I forhold til Fanny 43, så fandt jeg Voyeur lidt forvirrende. De små historier løber ind i hinanden, når jeg bladre albummet.
Hvis jeg kikker grundigt efter, så står er i toppen af siden, når jeg starter på en ny historie.
Det slår bare ikke grafisk igennem (hos mig i hvert fald).
Sammen forvirrende oplevelse havde jeg ikke i Fanny 43.
Så jeg kikkede efter, hvad havde Bogfabrikken gjort.
Aha - de havde adskilt hver lille historie med en fuldsidestegning, så der var et klart "grafisk punktum" mellem hver historie.
Det kunne have været en fed gimmik, især i en Deluxe Edition.

Billede

Så har sproget udviket sig, kan vi konkludere.
i Fanny 43 er den lømmel, der ordner tanten medens onkel er på kontoret og ordner sekretæren bare "slem". (siden til højre i billedet)
I 2021 er han "en røv".
Sproget er blevet hårdere i vore dage (?)
Gad vide, hvad der så egentlig har stået i den oprindelige tekst, for oversættelserne er meget forskellige, omend pointen stadig er den samme.

Billede
"Always Look On The Bright Side of Life
Brugeravatar
Berti Stravonsky
Administrator
Administrator
Indlæg: 9229
Tilmeldt: 7. jul 2004, 22:26
Geografisk sted: Aldrig mere Ærø
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Berti Stravonsky »

Jeg har nu genlæst Voyeur, og ser nu lidt mildere på sagerne.

Uanset hvad jeg skrev, så kan man ikke tage noget som helst fra tegningerne. Små mesterværker, og for satan da. Kvindekroppen er bare tusinde gange mere lækker end mandekroppen.
Brugeravatar
Carsten Søndergaard
Brugerniveau 6
Brugerniveau 6
Indlæg: 5882
Tilmeldt: 2. apr 2005, 00:28
Geografisk sted: København
Kontakt:

Re: Tre hjerter - Voyeur 1. Deluxe Edition

Indlæg af Carsten Søndergaard »

Nogen der har læst FØRSTE GANG?
image.jpeg
image.jpeg (51.31 KiB) Vist 66 gange
Kunne være interessant hvis nogen havde foretaget et sammenlignende studie af erotiske tegneserienoveller af en mandling og en kvindelig forfatter.

FØRSTE GANG er ti tegnede, erotiske fortællinger. Skrevet af en kvinde, Sibylline, og illustreret af en række af den moderne tegneseries helt store navne. Der er tale om en række hudløse, kødlige og liderlige beretninger. FØRSTE GANG er et nydelsesmanifest; tegnet litteratur, der både underholder og virker.

Forord af Helle Hartz, redaktionschef på Tidens Kvinder
Første gang, tegnet af Alfred
Sexshop, tegnet af Capucine
Fantasme, tegnet af Jérôme d'Aviau
1+1, tegnet af Virginie Augustin
2+1, tegnet af Vince
Værdiløs, tegnet af Rica
Sexklub, tegnet af Olivier Vatine
Underkastelse, tegnet af Cyril Pedrosa
Sodomi, tegnet af Dominique Bertail
X-rated, tegnet af Dave McKean
Besvar