Sienna, bind 3 og 4: Irak, broderskab og terrorisme

Besvar
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4462
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Sienna, bind 3 og 4: Irak, broderskab og terrorisme

Indlæg af Robin »

Sienna, bind 3: Irak, broderskab og terrorisme

Sienna 3 - COVER.jpg

Sienna, bind 4: Irak, broderskab og terrorisme

Sienna 4 - E-voke Cover.jpg

Det sker ikke så tit, at der udgives to bind eller numre af en serie på den samme dato. Det kan der være mange grunde til, gode såvel som mindre gode, lad os ikke hænge os i det. En god grund kan være at de to udgivelser ligger så meget i forlængelse af hinanden, at de hører tæt sammen. Det kan man så hævde, at mange serier gør, men hér i dette tilfælde er det i hvert fald indlysende, når man læser de to albums, at de ligger i forlængelse af hinanden. Så det må siges at være en god idé i hvert fald for læseren. Det indikeres også af at begge albums har samme titel. Derfor forsøgsvis en fælles anmeldelse af de to nyligt udgivne albums.


For at starte midt i det hele, så slutter tredje bind ikke med en decideret cliffhanger, men med en masse ubesvarede spørgsmål. I sig selv måske ”klippehængende” nok. Men så begynder bind 4 in media res! Der er kidnapning, der er smadrede biler, eksplosioner, skudepisoder! I det hele taget er der gang i den i 4. og sidste del. Man kan begræde, at det er sidste del, mere vil ha’ mere, men på den anden side kan man også se dette som en styrke ved en fortælling, at den ikke bliver ved og ved og derved udvandes. Dette sidste sagt af en serienarkoman. Suk!


De to kvindelige hovedpersoner, Sienna og Gabrielle, er involveret i en speget sag med rødder i efterretningstjeneste og terroristbevægelse. Det store spørgsmål er så: hvem er heltene, hvem er skurkene, hvem er ”de gode”, hvem er ”de onde”? Er der nuancer? Det er meget hårdt kogt ned, men dette for ikke at spoile eller afsløre for meget. ”Irak, broderskab og terrorisme bind 3 og 4” prøver at belyse, hvad der gør hvem til hvad.


3. bind er måske li-idt træden vande, og så alligevel ikke. Hvis man holder de to albums op mod hinanden så skal trådende jo samles i sidste bind, og derfor er der lidt mere tryk på kedlerne hér. Det er således meget naturligt at album 3 er knap så actionfyldt, men kun ved sammenligning mellem de to, for det har bestemt også sin del af skyderi, eksplosioner, kidnapning, fart og tempo (pun intended!)


Bagsideordene er ens, dog er der indledningsvis en tilføjelse på bind 4, så den kommer her:” "De irakiske skatte blev ikke tabt for alle... De blev solgt for at finansiere et netværk (...). Og alt dette har været nøje planlagt i længere tid. To måneder inden angrebet på Bagdad modtog forsvarsministeren en delegation fra AACP. Denne komité, som bestod af kunstspecialister, lagde pres på regeringen for at lempe Iraks politik for eksport af antikviteter. Der blev indgået en aftale..."
Efter at have efterforsket det mystiske mord på deres mentor i fællesskab (i album 1 og 2), befinder Sienna og Gabrielle sig nu på nye opgaver... Mens Gabrielle som advokat bliver bedt af finansmanden Chris Norton om at forsvare sin bror, der som soldat står anklaget for at have mishandlet en fange i Afghanistan, får Sienna, som agent for CIA, til mission at eliminere en farlig terrorist i samme land. Uden at vide det, tusindvis af kilometer fra hinanden, er de to unge kvinder indblandet i samme sag...
Album 3 og 4 afslutter denne spændingsserie om de to veninder Gabrielle og Siennas kamp mod hemmelige, magtfulde og dødsensfarlige kræfter.”


Hvis man betragter de 4 forsider på de forskellige albums, så er det lidt sjovt, at på nr. 1 er det Sienna, der er i forgrunden med Gabrielle i baggrunden. På 2’eren er det omvendt. På bind 3’s forside ser vi så Sienna i front og Gabrielle bagest, men på 4’eren er det så kun Gabrielle og to biler! Nu gik det lige så godt. Jeg lægger ikke noget i det, men jeg studsede over, det blot en spy observation.


Mange tegneserier har den svaghed i mine øjne, at de fortæller hvad der sker i selve tegningerne. ”Han løb”, står der i ruden, hvor der løbes; eller ”bilen smadrede ind gennem forretningens vindue”, og det er så det man kan se i ruden. Denne svaghed har Sienna ikke. Der foregår ting og sager i ruderne og mellem de enkelte ruder, så jeg som læser må holde tungen lige i munden og hjernen på plads mellem ørerne, vi er kørende. Der er sikkert nogle, der ikke bryder sig om dette. Jeg kan lide det! Det udfordrer mig, og det ser jeg som en styrke. Værd at bemærke, er det, at forfatterduoen er lidt forskellig fra album til album: I album 1: Filmore & Desberg 2: Filmore & Riches 3: Filmore & Desberg og i det sidste og 4.: Hervé & Desberg. Det kan man så fundere over.


Tegningerne er for så vidt fine. Der er noget med menneskernes ansigter, som er stive, og de ligner hinanden en del mht. ansigtstræk. Forskellen er i nogle tilfælde for eksempel hårfarve og frisure. Der er også i høj grad tale om, hvad man kunne kalde ”nydelige mennesker”.


Farvelægningen, Tom Boa i bind 3 og Magali Poli- Rivière samt Chetville i bind 4, er flot. Er det kampscener om dagen eller skumle optrin i mørke lokaler eller huler, eller himmel med helikoptere, så står det i mine øjne rigtig flot og klart, så landskaber, bygninger og andet præsenterer si fint – også en cadeau til tegneren. Papirkvaliteten er glat, til nogles glæde, andres skuffelse, men det er kraftigt og det er rart, da der er tale om soft cover udgivelser.


Lidt spy bliver det så at bedømme ved hjælp af tal, thi albumsene er en smule forskellige, men begge er solidt håndværk: 4 små eksplosioner til 3’eren og 4 kraftige til fireren. Med andre ord 8 brag - 4 til Sienna og 4 til Gabrielle!

.
ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN


Titel: Sienna 3: Irak, broderskab og terrorisme (1/2)
Forfattere: Filmore & Desberg
Tegner: Chavella
Farvelægning: Tom Boa
Forlag: E-vokse
Pris: 169,00 kr.
ISBN nr. 978-87-93 952-88-1
Format: Softcover, 48 sider, i farver, 281x220 mm, 0,25 kg

Sienna 3 E-voke 04.jpg
Sienna 3 E-voke 05.jpg
Sienna 3 E-voke 07.jpg
Sienna 3 E-voke 32.jpg

Titel: Sienna 4: Irak, broderskab og terrorisme (2/2)
Forfattere: Hervé & Desberg
Tegner: Chetville
Farvelægning: Magali Poli- Rivière og Chetville
Forlag: E-voke
Pris: 169,00 kr.
ISBN nr. 978-87-93952-89-8
Format: Softcover, 48 sider, i farver, 281x220 mm, 0,25 kg

Sienna 4 E-voke 05.jpg
Sienna 4 E-voke 10.jpg
Sienna 4 E-voke 38.jpg
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Brugeravatar
Antaeus
Brugerniveau 7
Brugerniveau 7
Indlæg: 8740
Tilmeldt: 29. mar 2005, 20:08
Geografisk sted: Langtbortistan, Vest for Ærø

Re: Sienna, bind 3 og 4: Irak, broderskab og terrorisme

Indlæg af Antaeus »

Tak for anmeldelsen, Robin.
Den lyder og ser umiddelbart spændende ud, med forholdsvis gode tegninger og udmærket farvelægning, men ligner også lidt en metervare, altså som en række andre serier og i nogenlunde samme tegnestil, som ikke rigtig skiller sig ud men er på mellem til god niveaumæssigt, som er underholdende når man læser den, men ikke album man vender tilbage til gang på gang. Det er så udelukkende bedømt fra hvad jeg ser her, læser og får indtryk mellem linjerne, så jeg kan jo nemt tage fejl. Så bare mit førstegangsindtryk ud fra meget lidt...

Jeg låner de fleste af nyudgivelserne og skiller de sig positivt ud så kan det også være de kommer på boghylden.

Jeg får et indtryk af hvad det handler om og meget fint med sider fra albummene, de siger langt mere end mange ord, og super at du ikke afslører ret meget af handlingen. Jeg synes ikke om anmeldelser der afslører ret meget, de skal kun lige være appetitvækkere og ikke mere. Jeg undgår næsten også altid at læse bagpå for der afsløres nogle gange for meget.

Fin anmeldelse, det er et album som jeg regner med er med i nogle af mine næste biblioteksbestillinger og så tager vi den derfra.
Kæmp for Paul Murrys Samlede Værker
[url]viewtopic.php?f=4&t=16720/url]
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4462
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Re: Sienna, bind 3 og 4: Irak, broderskab og terrorisme

Indlæg af Robin »

Tak skal du have. Har du læst de to første albums? De er på mine to nærmeste biblioteker, har jeg set.

mvh.
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Besvar