Spider-man: Hjemkomst

Besvar
Brugeravatar
Robin
Brugerniveau 5
Brugerniveau 5
Indlæg: 4546
Tilmeldt: 5. mar 2008, 20:30
Geografisk sted: Bathulen

Spider-man: Hjemkomst

Indlæg af Robin »

Spider-man: Hjemkomst

SPIDERMAN HJEMKOMST.jpg


Det var synd for Michael J. Straczynskij at han ikke dukkede op til Bogforum 2022. Det var også synd for publikum, der gik glip af at møde en af de helt store fortællere indenfor bl. a. superheltegenren, og et par stykker til, som vi er mange, der holder af. Så skulle det ikke være, men det er til gengæld glædeligt, at der nu på dansk foreligger endnu et epos i den lange saga om vores allesammens venlige nabolags edderkoppemand af netop Michael J. Straczynskij. Sammen med ham er det en anden af de helt store, i hvert fald i mine øjne, der står for denne udgivelse, nemlig tegneren John Romita jr. Mange vil kende hans stil fra bl. a. Mark Millars Kick Ass og All Star Batman: Min egen værste fjende, som kan fås på dansk, og følger man amerikanske udgivelser, er der masser af fine sager fra hans hånd både fra DC og især fra Marvel. Romita jr.’s far John Romita sr., tegnede selv et mindeværdigt forløb af Spider-man, nr. 39–58 plus lidt flere numre spredt efterfølgende, som mange læsere sikkert vil vide.

Teksten fra forlaget på bagsiden lyder således: ”Alene. Sådan har Peter Parker altid følt sig. Da han først fik sine edderkoppekræfter gennem et bid fra en radioaktiv edderkop, holdt han dem hemmelige. Hans forsøg på at profitere på dem resulterede i mordet på hans Onkel Ben. Senere betød hans forsøg på at holde sine evner hemmelige fra hans første kærlighed Gwen Stacy, at også hun endte med at lade livet. Den prekære balancegang mellem det at være en superhelt og et almindeligt menneske er svær at håndtere, og forstås ikke af andre end Peter Parker selv. Indtil nu. En mystisk person dukker pludseligt op med kræfter, som minder påfaldende om Peters. Han klistrer til vægge og springer fra bygning til bygning, præcis som Spider-Man. Hvem er denne mystiske mand? Og hvem er folkene, han repræsenterer? Og i hvad består den oldgamle ondskab, som nu opsøger Peter? Forfatter J. Michael Straczynski har markeret sig på mange fronter. Science-fiction fans kender ham for den epokegørende tv-serie “Babylon 5” samt TV-serien “Jeremiah”, og i tegneseriernes verden har han bl.a. gjort sig til kende med værker som “Rising Stars” (2000) og “Midnight Nation” (2002). Desuden har han leveret manuskript til Clint Eastwoods “Changeling” (2008), og nu kan du altså læse hans udgave af nabolagets venlige edderkop. I ledtog med Straczynski finder vi en lige så stor legende, nemlig John Romita Jr. En mand som af mange anses for at være en af de mest definitive Spider-Man illustratorer, hvis talent for at fortælle visuelt her virkelig komplimenterer Straczynskis historie.”

Der er noget ”tilbage til rødderne” over denne historie forstået på den måde, at Spider-man/Peter Parker virkelig bliver hevet igennem vridemaskinen på alle planer. Både privat som P. Parker og på superheltescenen er der lagt alvorligt i kakkelovnen. I denne fortælling får vi løftet sløret for hvorfra edderkoppekræfterne stammer. Jo-jo, han blev bidt, men der er mere; var det fordi han blev bidt af en edderkop, at han fik kræfter eller var det fordi edderkoppen var radioaktiv? Findes der et særligt edderkoppeunivers? Spørgsmålet bliver ikke stillet, men døren bliver åbnet til et svar. Tegningerne er et kapitel for sig, mest på den gode side, men der er også eksempler på, at det enten er gået for hurtigt eller perspektivet ikke er helt ens i hele billedet. F eks. i en situation på skolen, hvor Parker skal begynde som lærer (næstsidste side i andet hæfte/kapitel); her tale han med en kommende kollega og vinklen på hovederne er sær i mine øjne. Enten passer det ene ikke, eller også er det det andet. Det er småting, men jeg studsede over det. Ellers er det fantastiske illustrationer langt hen ad vejen. Jeg er stor fan af Romita, både Jr. og Sr. for den sags skyld.

Historien blev bragt i de seks Amazing Spider-man vol. 2 nr. 30 – 35, og vi er dermed tilbage i 2001. Originaltitlerne på hæfterne var Transformations, Literal & Otherwise, Coming Home (som man valgte),The Long Dark Pizza of the Soul (min favorit titel), All Fall Down, Meltdown, Coming Out. Titlen, Coming Home/Hjemkomst har ikke noget med filmen, som jo hedder Homecoming, at gøre, men i denne del af historien får vi forklaringen på netop titlen samt et skoleskyderi og også en slags forklaring/grund til hvorfor noget så rædsomt nogle gange kan finde sted – en tidssvarende kommentar til mobberi med fatale følger.

Det er altså en lidt over tyve år gammel historie, og det gør ikke noget, for den er grundlæggende for udviklingen af det kommende/nuværende Spider-man univers, da det er hér, der som før skrevet, bliver løftet noget af sløret for hvordan, det med edderkoppesuperkræfter hænger sammen. Ezekiel, en pesonage ikke ulig Stick hos Daredevil, bliver introduceret. og han vil hjælpe Spider-man til en større forståelse af edderkoppekræfterne. Der er selvfølgelig også onde kræfter på spil og disse står en herre ved navn Morlun – en betydningsfuld person i mange følgende Spider-man historier. Oversættelsen er af Thomas Berger og det fungerer godt.

Det er en rigtig fin Spider-man fortælling med masser af modgang, som nævnt på mange planer. Der bliver leveret høj kvalitet af dette team. Der er forsider af mange forskellige tegnere som indledning til hvert kapitel/hæfte, men der er ikke noget ekstramateriale som sådan denne gang. Til gengæld er der 12 sider med de samme ”inner sleeve” illustrationer” eller hvad det nu kaldes. Det er måske li-ige i overkanten, men muligvis noget trykketeknisk, som undertegnede ikke har forstand på. I bagsidenoterne står der "Staczynski" og "Romta" en enkelt gang, og det er måske ikke så fedt Under alle forhold er dette en topudgivelse som får fem netskydere.

ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN

Titel: Spider-man: Hjemkomst
Forfatter: J. Michael Straczynski
Tegninger: John Romita Jr.
Farvelægning: Ikke oplyst ( i mine US hæfterne står der Dan Kempf Avalon Studios.
Oversættelse: Thomas Berger
Pris: 188,-
Forlag: Forlaget Fahrenheit/Faraos
Format: HC, 160 sider i farver
ISBN13: 9788771762563
Så bli'r det ikke meget bedre - desformedelst!!! Ihvorvel!!!
Besvar