Home / Interview / Bag om Sabotage i Viborg

Bag om Sabotage i Viborg

Et tegneserieprojekt så i forgårs dagens lys da forlaget Cobolt afslørede, at de i næste måned – i forbindelse med 70års dagen for befrielsen – vil udgive Johan N. Pedersens besættelsesberetning “Sabotage i Viborg”.

sabotage forsideSerieland, der er svært begejstret for Johans varemærke, Bill Nash, sprang på ryggen af Johan og aftvang ham nogle svar.

Serieland: Din nye tegneserie, Sabotage i Viborg, har været lidt af et hemmeligt projekt. Kan du fortælle lidt om baggrunden?

Johan: Jeg gik i gang med historien allerede for 3 år siden, men det har været en lang proces og med megen research. Det afstedkom, at jeg allerede som barn, da de viste en dokumentarfilm om Holocaust, fik fortalt at en af min bedstemors bekendte – præsten i Finderup, Tage Severinsen – havde været KZ-fange i Tyskland under krigen i Neuengamme, fordi han på loftet gemte nedkastede våben for modstandsbevægelsen. Jeg ville altid gerne fortælle hans historie og om hans mod og valg. Også fordi hans historie stort set er glemt af nutiden.

Serieland: Arbejde du ud fra autentiske begivenheder, eller er det opdigtet. Fortæl lidt om hvordan du har arbejdet med historien.

Johan: Lidt af hvert, stort set det hele er sket, dog er meget sammentrukket og personer opfundet og andre inspireret af rigtige personer fra Viborg. Men biler og steder og fly er totalt en-til-en gengivet, andre – faktisk få gange – har det været kunstnerisk frihed. Men meget er sket og også noget er fiktion.

Men det hele har – også det fiktive – været en hyldest til realismen og de folk der tog et valg, og for mange betalte den højeste pris.

Jeg har opsøgt det lokalhistoriske arkiv og talt med efterkommere og folk der kendte dem. Men jeg ville ikke lave en total dokumentarisk historie, så personerne er inspireret af virkelige mennesker, men er ikke portrætter eller noget direkte genkendeligt, for ikke at blive “slave” af hverken personer eller begivenheder.

sabotage 1Serieland: Den foregår i Viborg, hvor du også selv er fra. Har du været ude og se på lokaliteter, eller har du arbejdet fra hukommelse? Er der ting der er gengivet med en form for præcision, eller er det flydende?

Johan: Jeg er født og opvokset i Viborg, og min mor i Finderup og Ravnstrup. Så byerne er ret præcist efterlignet og forsøgt genskabt. Dog er nogle steder ændret, bla. togafsporingen skete i Rindsholm og ikke på vej til Ravnstrup og Jernbanesabotagen foregår ikke på helt de steder i virkeligheden under krigen, men under lignende og også realistiske samme måde.

Serieland: Det er din debut på et større forlag, hvor du ellers plejer at selvudgive. Hvorfor valgte du at gå til et forlag denne gang?

Johan: Jeg havde den store ære og privilegium at forlaget kom til mig, da lokalavisen havde skrevet en artikel om mig, hvis link jeg havde lagt på Facebook. De læste og fandt det interessant og ville gerne se mere og høre om mit projekt.

Sabotage i Viborg forventes at blive på omkring 150 sider, s/h og udkommer op til befrielsesdagen d. 5. maj 2015, hvilket er 70 året for afslutningen af 2. verdenskrig i Danmark.

Omkring samtidigt udkommer en anden tegneserie, Knivsæg, på forlaget Fahrenheit, der omhandler samme tema. Det er en antologi på omkring 250 sider begået af 40+ danske tegneserieskabere, der alle omhandler gengivelser af hændelser fra tiden under den tyske besættelse. Denne fortælle Serieland mere om senere.