Home / Anmeldelser / Brik i et farligt spil. 1.del

Brik i et farligt spil. 1.del

Anmeldt af Henning Braunstein

Forlaget E-voke har igen udgivet to albums i samme serie samtidig. I dette tilfælde får læserne så HELE serien på én gang. Man kunne så indvende, at det kunne være forsøgt udgivet i ét bind, måske nok med fordyrelse af produktet til følge, men hér foreligger altså 1. og andet bind i softcover til en fornuftig pris, synes jeg. Det vil mange nok sætte pris (pun intended) på i disse tider, selvom andre måske ville have foretrukket en samlet udgave i ét bind. Jeg er nu godt tilfreds. Det er rart med en forholdsvis lav pris af og til især, som sagt, i disse tider, og det er rigtig rart at begge albums bliver udgivet samtidig, så man ikke skal vente på afslutningen – især da bind 1 slutter med en ordentlig cliffhanger.

Handlingen begynder under 2. Verdenskrig og forlaget fortæller på bagsiden af albummet (SPOILER: men man kan springe de næste 10 linjer i gåseøjne over, hvis man ikke vil vide noget om handlingen):

”Juni 1943, V1- og V2-raketforsøgsbasen i Peenemünde, Tyskland. Wernher von Braun forsøger at overbevise Hugo Ebeling, en genial ung ingeniør, om at blive på hans ingeniørhold. Men det er forgæves og Hugo melder sig til den tyske modstandsbevægelse, hvor han møder den smukke Eva.

Den 17. april 1945 aflægger de i en ødelagt kirke en ed om loyalitet til døden. Da Hugo vågner op igen, erfarer han, at Eva har mistet livet i den russiske zone. Hugo er i chok og bliver indrulleret i den amerikanske hær. Han bliver forflyttet til Huntsville, USA, hvor han slutter sig til von Brauns hold, som imellem tiden er taget til Vesten. Det er her, han møder Lola, hustruen til hans bedste ven Nick, som ligner Eva på en prik.”

Nogle gange tænker jeg, at det er utroligt, hvad man kan berette om 2. Verdenskrig, altså at forfattere kan blive ved med at finde på og spinde fortællinger om en periode på fem år – fem forbandende år. På den anden side var/er der sikkert også afsindigt mange tragedier, dramaer, hændelser alt sammen næring og grobund for en forfatteres fantasi og fortællelyst og måske endda med det in mente, at virkeligheden ofte overgår fantasien.

Ingeniøren Hugo Ebeling er hovedpersonen. Han er både involveret i dette og hint samt et kærlighedsforhold. Ikke noget nyt eller epokegørende hér. Men Toldacs måde at fortælle eller spinde sin historie på er der noget interessant over. Flere gange under læsningen af dette 1. bind tog jeg mig selv i ved sidevending, at tro, at jeg havde vendt to sider på en gang – jeg havde en fornemmelse af at være gået glip af noget. Dette var dog ikke tilfældet. Følelsen kan muligvis skyldes, at jeg læser ALT for mange tegneserier eller bøger, hvor alt for meget bliver fortalt og forklaret. Jeg ved det ikke. Flere gange måtte jeg også lige bladre tilbage, for at se om jeg havde misset noget, men nej. Jeg var ”bare” nødt til at tænke lidt selv – lidt mere end jeg måske er vant til. I hvert fald mindskedes denne følelse som fortællingen skred frem. Det er altid godt at blive udfordret – i starten var jeg dog lidt irriteret over det og tænkte, at det måske skyldtes, at serien har været udgivet i ”bidder” i bladformat i hæfter á la Pilote eller Fart og tempo. Jeg har dog ikke forsket i det. Men en medrivende historie er det, og man fatter sym – og antipati for karaktererne. Toldac vil i Danmark være kendt for ”Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co.: Det glatte ansigt”, og han har også lavet andet på fransk.

Tegneren Philan er en ukendt tegner for undertegnede. Hans stil er realistisk, ren, kunne man sige, og farvelægningen er dejlig lys, klar og øjenbehagende. Selv når det er nat eller gardinerne er rullet ned i en rude, kan man (læs: jeg) se, hvad der foregår. Dejligt! Mht. persontegningen kan jeg desværre godt blive lidt forvirret ind i mellem, fordi jeg ikke helt kan skelne dem fra hinanden, men jeg er også lettere svagtseende, så det kan være årsagen. Tegner Philan så dårligt? Det er nok et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Jeg mener nej. Baggrunde, bygninger biler osv. er rigtig flot. Der er detaljer, og det trækker gevaldigt op – ligeså historien. Papirkvaliteten er kraftig og blank, Dette sidste vil måske irritere nogle, men jeg synes det går an. I begge bind er der intriger og drama. Det er jo bl. a. krig, koldkrigsstart, videnskabsmænd, modstandsbevægelse, agenter/spioner, kærlighed ”the lot”! Som tidligere nævnt bliver nogle af karaktererne vedkommende, man forstår dem, føler med dem, og det giver en god læseoplevelse. Selve intrigen fanger mig også. Hvor skal vi hen, du? Hvad sker der? Sløret løftes i bind 2, og det får mig til at være mere end tilfreds med, at der netop er tale om to bind. Det kunne godt være smurt ud over tre, ja måske fire bind. I disse TV serie-tider, disses kvaliteter eller mangel på samme ufortalt, oplever jeg alt for ofte at der nemt kunne være strammet op og forkortet, men der skal være et vist antal episoder i sæsonen. Denne fristelse er man ikke faldet for hér.

Jeg lander på 4 hjerter (det er jo også en kærlighedshistorie) efter to gennemlæsninger og lidt ”frem og tilbage indre monolog”.


Titel: Brik i et farligt spil -album 1
Forfatter: Toldac
Tegner: Philan
Oversættelse: Lea Mejdahl Christiansen
Forlag: E-voke
Format: Softcover, 46 sider, i farver
Pis: 169,-kr.
ISBN nr.: 978-87-7598-009-3