Home / Nyheder / San Diego 2019

San Diego 2019

San Diego 2019

Dette års messe var lidt specielt, da det var messens 50 års jubilæum. At lave noget, eller at være en del af noget i 50 år, er noget af en præstation uanset hvad det end måtte være. I San Diego messens tilfælde, har de ikke bare eksisteret i 50 år, de er vokset til at blive den messe, som internationalt og mediemæssigt er noget alle der har interesse i populær kultur følger med i, og/eller ønsker at de kunne tage til.

For mit eget vedkommende var det min 27. gang jeg var til San Diego messen, og den sidste gang i denne omgang. En gang imellem er det meget godt at stoppe op og prøve noget andet. Da jeg startede med at tage på messen i 1993 var det en noget anderledes messe end det den er i dag, og det var den eneste US messe jeg tog på. Sidenhen har jeg været på et væld af andre messer i USA og England, og det vil så være dem jeg vil prioritere lidt mere de næste par år. Men at tage tilbage til San Diego vil nok ske igen på et tidspunkt, men messens 50 års jubilæum føltes som et godt tidspunkt at tage en pause efter.

Selve messen forløb lidt som den altid havde gjort, med et væld af tegneserie gæster, TV og film stjerner og et kæmpe program med alverdens foredrag. Der var dog små forskelle at spore i bl.a. de inviterede gæster. Man havde f.eks. inviteret en del tegneserie forhandlere som have haft en bod på messen igennem en menneskealder, samt folk som tidligere havde arbejdet for messen, hvilket jeg syntes var et meget fint træk fra messens side, da de er/var nogle af dem som har været med til at forme messen op igennem årene.

Messen afholdt også en jubilæums reception om torsdagen, som jeg var så heldig at få lov til at deltage i. De fremmødte til receptionen var et væld af whos-who inden for tegneserie industrien, både forfattere, tegnere, forhandler, forlægger mfl. Messens marketings direktør, David Glanzer holdt en fin tale, hvor han også havde San Diegos borgmester Kevin Faulconer oppe på talerstolen, der holdt et meget fint indlæg. Man havde også indstiftet en ny pris, opkaldt efter messens mangeårige præsident John Rogers, som desværre døde sidste år. Prisen blev overrakt af Mark Yturralde, hvor den første modtager af prisen var John Rogers selv, hvor hans enke Janet Tait modtog på hans vegne. Den anden modtager var Gene Henderson, der i mange år har arbejdet for messen, og er en af de 4 personer, som har været på messen alle 50 år. Det var meget rørende at se dem modtage prisen. Ellers forløb aftenen med at snakke med en masse af de andre til receptionen, hvor der blev fortalt masser af historier fra de gode gamle dage.

Om torsdagen holder CBLDF også deres traditionsrige åbnings fest, hvor jeg normalt altid deltager. Det nåede jeg også at gøre i år, selvom det ikke blev til meget mere end små tre kvarter, da jeg blev til afslutningen af jubilæums reception inden jeg tog videre. Men jeg nåede dog at få snakket med mange af dem jeg gerne ville til CBLDF festen, selvom jeg ankom noget sent.

Om fredagen var der som altid Eisner prisuddelingen om aftenen, hvor jeg igen var så heldig at sidde ved nogle af mine venners bord, og fik et rigtig fint måltid mad inden selve prisuddelingen startede. Jeg hygger mig altid ganske godt til prisuddelingen, og i år var ikke nogen undtagelse, ud over at selve arrangementet gik noget over tiden, så jeg var lidt træt til sidst. Men der blev uddelt en masse priser til glade vindere, hvor jeg specielt var glad for at min gode ven Bill Sienkiewicz fik en pris for hans Artifact Edition: Mutants and Moon Knights fra IDW, samt at han meget velfortjent blev optaget i Will Eisner Hall of Fame. Han holdt også en meget passioneret og sjov takketale, da han blev optaget i Hall of Fame. Bagefter var der de traditionelle fotos af vinderne, og en ganske hyggelig efterfest lige uden for salen.

Igennem alle 4½ dag på messen var jeg også til en del signeringer, samt forbi masser af de forskellige tegneseriefolks egne boder + Artist Alley. En af højdepunkterne var helt klart en signering jeg var til med Ed Brubaker i Image boden. I de senere år har jeg ikke købt så meget nyt, men primært fokuseret på lækre udgivelser af tegneserier som jeg ikke fik købt da de oprindelig udkom. Men Ed Brubaker, sammen med tegner Sean Phillips, er en de få teams der gør, at jeg til stadighed køber og nyder nye originale tegneserie udgivelser. At han ud over at være en fantastisk forfatter også er en sympatisk person gør ikke tingene dårligere.

Ud over at rende rundt på messen fra tidlig morgen til sen eftermiddag/aften, var jeg sædvanen tro også ude og spise med en hel masse gode venner. Nogle enkelte middage blev arrangeret på selve dagen, men mange aftener var også en del af en mangeårig tradition. Specielt middagen onsdag aften efter Preview Night er rigtig hyggelig, hvor man lige er kommet i gang, og hvor snakken går på hvad man nåede på de få timer, og hvad som skal ske de næste dage. Til lørdags middagen går snakken mere på hvad man har oplevet i løbet af messen, og det faktum at man ser ud til at have overlevet messen endnu et år, da man nok skal komme igennem søndagen.

Så selvom det bliver lidt mærkeligt ikke at ville være på San Diego messen i 2020, så er jeg sikker på, at ved at holde et par års pause, vil jeg hygge mig endnu mere når jeg tager tilbage igen på et tidspunkt.

1000 tak til Henrik, som også tog et par fotos. Af en eller anden bizar årsag, kan jeg ikke få lov til at smide billederne ind i artiklen. Øv, men nu har jeg prøvet en rum tid, desværre uden held.

Måske vil du, Henrik, poste artiklen i vores forum og smide billederne ind der?