For over halvtreds år siden begyndte ”Illustrerede Klassikere” at udkomme på dansk. Det var de gamle klassiske romaner og noveller der blev udsat for tegneseriens virkemidler, og det var øjensynligt en god forretning, for udgivelserne fortsatte i over tyve år. Det fantastiske ved Illustrerede Klassikere, var at det var en god og nem måde at introducere unge og børn for nogle af de litterære værker de måske ikke selv ville have samlet op, hvis ikke det lige var for at de var kørt igennem tegneseriens univers. Om bagtanken har været at få læserne til at læse ”de rigtige” bøger bagefter, eller bare at byde på en anderledes form for tegneserieoplevelse, skal jeg ikke kunne sige – men et hit var det. I 2006 begyndte Egmont at genudgive nogle af serierne i flotte hardback opsamlingsversioner, hvilket dog nok mest var for nostalgiens skyld, for når man står med dem i hånden, virker de som taget ud af en fjern tidslomme (hvilket de jo sådan set også er) – jeg tror ikke der er kommet mange nye læsere til på denne udgivelse. Hvis de illustrerede klassikere skal have en appel til nutidens unge og børn, skal de laves på ny. Og det er lige præcis hvad det amerikanske forlag Sterling har fundet ud af.
Sterling er pt i færd med at producere nye versioner af de gamle historier – til to forskellige serier. Den ene, All Action Classic, er henvendt til børn, og den anden, No Fear Sheakespeare, er henvendt til voksne. I denne anmeldelse kigger vi nærmere på de to udgivelser der pt er kommet i All Action Classic-serien; Dracula og Tom Sawyer.
Bram Stokers roman fra 1897, Dracula, er det første værk Sterling har kastet sig over. For at ramme det man kunne kalde børnenes tidsånd, har de hyret en tegner, Ben Caldwell, der arbejder med en stil man skulle tro kom fra Cartoon Network. Der er både lidt klassisk Disney, lidt Kim Possible og lidt Ed, Edd & Eddie over stilen, og den virker faktisk både iøjefaldende og upåklagelig. Caldwells stil er ren og strømlinet, og man får følelsen af at man kigger på stills fra en animation – og ville ønske at det rent faktisk var tilfældet. Man kan så spørge sig selv om hvad det gør ved dette mørke gotiske mesterværk, at det udsættes for en så børneorienteret tegnestil? Lad det være sagt, der ér ikke meget uhygge over denne tegneserie. Adaptionen fra roman til tegneserie står Michael Mucci bag, og det er tydeligt at han har fået besked på at målgruppen er amerikanske unger et sted mellem 8 og 15 år. Flere af de åbenlyse tematikker i Stokers bog er enten fortyndet eller slet og ret udeladt. Den lurende Victorianske seksualitet og forførelsen af uskyld er stort set udraderet, og der er påfaldende lidt blod i denne tegneserie. At det er det moderne samfund der vinder over det gamle og simple oplever man stadig, men det er godt nedtonet. Som altid er det en uheldig og fejlbar vej at gå ned af, når man begynder at sammenligne det originale oplæg, med den nye version i et tværmedie, men man bør ikke forvente den samme oplevelse fra den 500 siders lange bog, og en 200 siders Cartoon Network-agtig tegneserie for børn. Men med det sagt, synes jeg stadig Dracula er en god tegneserie … den fortæller handlingen rimelig nøjagtig, og jeg tror den går rent ind hos et yngre publikum.
Mark Twain skrev i 1876 den første bog om Tom Sawyer. At den var lidt af en fuser da den først udkom, står i skærende kontrast til at den i dag opfattes som et af de helt store hovedværker i den amerikanske kulturkanon. Det er igen Michael Mucci der har stået for adaptionen, og det gør han lige så godt, og under samme præmisser, som med Dracula. Tom Sawyer er en frisk dreng, for at sige det mildt. Hans opvækst på
Mississippis bredder i tiden før den amerikanske borgerkrig er fyldt med alt det drenge i den alder oplever. Han er en god dreng, men har en hang til dagdrømmeri og kommer altid galt af sted, og man kunne forestille sig at Jern Henrik og Steen (og Stoffer) m.fl. er direkte inspireret heraf. Sawyer gider ikke i skole, så han pjækker, og tager ned til floden og fisker og bader, leger med sine venner i fantasiverdner, går på skattejagt, oplever forelskelse osv – et rent opkog på de bedste minder fra barndommens glade sommerdage. Men det er ikke ren uskyld hele vejen igennem – Sawyer overværer et mord, og af frygt for eget liv, lader han en uskyldig tage straffen. Det moralske dilemma Sawyer er havnet i er et vigtigt element i både bog og tegneserie. Som produkter af deres tid, har Mark Twains værker lidt under de frelste rettighedsforkæmperes forsøg på at tie fortiden ihjel. I Tom Sawyers verden er folk ikke blege for at sige ”nigger”
(eller ”the n-word”, som det hedder nu til dags), eller udtale sig om indianernes primitive og farlige natur. Disse ord og udtalelser dukker naturligvis ikke op i denne tegneserie, og så kan man jo synes hvad man vil om det. Tom Sawyer er tegnet af Rad Sechrist, der ligesom den ovenstående tegner har sit virke i et sjovt animeret univers, lidt ala Cartoon Network. Det er den stil Sterling har valgt som husstil til deres All Action Classic, og det fungerer rigtig godt. –Man må jo så håbe at det giver eventuelle læsere blod på tanden, så de vil opsøge de originale værker, og få hele oplevelsen med.
De to næste udgivelser er under forberedelse til senere på året, og det bliver The Odyssey og The Wizard of Oz. Om kort tid tager Serieland et kig på Sterlings voksen-adaptioner af Sheakespeare; No Fear Shakespeare.
.
Dracula
Skrevet af Bram Stoker (adapteret af Michael Mucci)
Tegnet af Ben Caldwell
128 sider i farver
Sprog: Engelsk
6.95$
.
Tom Sawyer
Skrevet af Mark Twain (adapteret af Michael Mucci)
Tegnet af Rad Sechrist
128 sider i farver
Sprog: Engelsk
6.95$
.
LINK: Dracula
LINK: Tom Sawyer