Home / Anmeldelser / Marvel 1602: De Fantastiske Fire

Marvel 1602: De Fantastiske Fire

Med mini-serien ”1602” føjede Neil Gaiman for nogle år tilbage en ny dimension til Marvel-universet, idet mange af de kendte Marvel-karakterer nu pludselig fik et alter ego i det 17. århundrede. Serien blev et kæmpehit og har naturligvis allerede affødt et par spin-offs, og med G Floys udgivelse af ”Marvel 1602: De Fantastiske Fire” har vi nu fået det hele på dansk.

Handlingen
Nogle eventyrere beretter vidt og bredt om en fantastisk by ved verdens ende. Det kommer Otto von Doom for øre, at indbyggerne dér åbenbart kan udrette store undere, og han beslutter sig for at undersøge sagen. Han tvinger selveste Shakespeare med på færden, for at denne kan forevige Dooms store eventyr, men Shakespeares kidnapning sker midt i en prøve, hvor Tingen også deltager (som skuespiller!), og således får de Fantastiske Fire nys om, at der er noget i gære.

Kritik
Det må ikke være nemt at være superhelte-forfatter: År ud og år ind at skulle finde på nye, spændende historier om de samme gamle superheltes kamp mod de samme gamle superskurke! Derfor var det også en rigtig god idé, som Neil Gaiman fik, da han transponerede Marvel-universet over i den elizabethanske periode, og nyfortolkede mange af de kendte figurer. Det kræver dog en forfatter af et vist format at vide præcis, hvor langt man kan gå med en sådan fortolkning, og i denne spin-off om de Fantastiske Fire viser forfatter Peter David, at han ikke rigtig kan følge med de store drenge i branchen. Der er simpelthen ikke nok dybde i fortællingen. Der mangler fokus. Peter David har ikke forstået, at Marvel 1602 ikke bare er en fribillet til at lade fantasien flyve frit og ukritisk, men at det nye univers stadig skal hænge sammen. En rejse til verdens ende lyder jo ellers spændende, men mange af figurerne er sådan set bare med uden at foretage sig det helt store, og det kan mærkes, at han ikke rigtig ved, hvad han skal med alle de figurer på én gang. Det er tydeligt, at Peter David gerne vil fortælle en stor, episk historie, og i glimt er der skam også store tunge emner oppe at vende, men det er samtidig som om, han ikke rigtig selv tror på det, og derfor ender det alt for ofte i pjat og pjank. Når dét sker, er det endda sjældent særlig sjovt. Således går Peter David konstant efter det billige grin, som når den forfængelige Otto von Doom fremviser sine skuespillerevner for en selvsagt uimponeret, men samtidig noget beklemt Shakespeare. Det er plat og tjener intet formål i forhold til historien, men det er i sidste ende noget af det bedste, denne bog kan byde på. Når man tager det temmelig middelmådige litterære forlæg i betragtning, slipper tegneren Pascal Alixe til gengæld nogenlunde helskindet fra tjansen, men det skinner igennem, at der ikke har været meget at arbejde med, og resultatet er derfor på én gang nydeligt og intetsigende.

Konklusion
Til tider er Marvel 1602: De Fantastiske Fire såmænd mildt underholdende, men den kan til syvende og sidst ikke løbe fra, at historien virker noget tilfældig og derfor også ret ligegyldig. Rigtig morsomt bliver det heller aldrig, og selve tegningerne er også kun på det jævne, så der er ikke det store at komme efter her. Så lad gå, hvis den havde kostet en halvtredser, men til 188 kr. er der altså en del andre titler i G Floys katalog, man bør overveje forinden. Og hvis man udelukkende brænder efter at læse en morsom nyfortolkning af superheltegenren vil jeg i al beskedenhed tillade mig i stedet at foreslå ”Superman: True Brit”.

Manuskript: Peter David
Tegninger: Pascal Alixe
Oversætter: Steffen P. Maarup
Forlag: G Floy Studio

Udgivet: 19. december 2007
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 120 sider
ISBN-nr: 978-87-91630-43-9
Pris: 188,00 DKK

Aldersgruppe: Fra 12 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 2 point
Tegninger: 3 point
Oversættelse: 3 point
Præsentation: 3 point
Kvalitet til prisen: 1 point

Anmeldt af LARS KRISTENSEN