Home / Anmeldelser / Tintins oplevelser: Den sorte ø

Tintins oplevelser: Den sorte ø

“Den sorte ø” blev første gang offentliggjort i 1937-38 som føljeton i sort-hvid i den belgiske avis Le Vingtiéme Siécles ugentlige børnetillæg, Le Petit Vingtiéme. Forlaget Casterman udgav den 124 lange historie i bogform i 1938. Den sort-hvide version er ikke udkommet på dansk.
I 1943 omarbejdede Hergé den sort-hvide udgave til en version i farver på 62 sider for Casterman. 1941 udgaven blev på dansk første gang trykt som føljeton i ugebladet Kong Kylie i 1950-01 (med titlen Tintin i Skotland), og Carlsen udgav 1943 versionen på dansk i 1988 med titlen Den Sorte Ø – den klassiske version fra 1943 i serien Carlsen Classics.
På opfordring af den engelske udgiver af Tintin omtegnede Hergé senere historien fuldstændigt, og den nye version blev første gang bragt som føljeton i den belgiske ugeblad Tintin i 1965 og udgivet som album af Casterman i 1966. 1965-udgaven blev på dansk første gang trykt som føljeton i dagbladet Politiken i 1966-67, og Carlsen udgav albummet på dansk i 1968.
Nærværende danske udgave er den seneste danske version.
Carlsen udgav i 2006 en faksimileudgave af Hergés originale version fra 1943 uden senere ændringer og i en udformning og teknisk kvalitet, som afspejler den oprindelige franske bogudgivelse.
Alt dette til orientering.

Handlingen
På flugt fra detektiverne Dupont og Dupond, der har mistanke om at vores ven, den unge reporter Tintin, er forbryder, ankommer Tintin til Skotland. Han bliver involveret i lyssky affærer og historiens klimaks finder sted på den skumle ø, i ruinerne af Ben More…
Ikke alene skal Tintin kæmpe imod en bande falskmøntere – han skal også kæmpe imod et frygteligt uhyre…

Kritik
Disse minicomics vakte stor glæde da jeg så dem for første gang. Formatet kunne jeg lide og jeg havde allerede tænkt i reoler og hyldemeter…
Var min begejstring stor, var det ingenting til sammenligning da mine to tøser, Andrea og Clara, fik bøgerne..
De er opflaskede med streger og striber og har Hergé samt Paul Murry som favoritter, og Den Sorte ø er en all time favorite…
Det var også en af min barndoms yndlingsfortællinger, og jeg tror det skumle snit med øen og uhyret gjorde sit. Nu her – flere år senere – er det snarere Dr. Müller og dennes grusomhed der fascinerer.
Historien er straight forward. Uforvarende havner Tintin i en klassisk krimihistorie, men denne gang er der en ekstra, lidt irriterende, gimmick idet de uduelige og ret tåbelige detektiver fejlagtigt tror at deres gode ven er slyngel. Come on, guys. Det er for pjattet omend de herrer detektiver står for historiens spoof (scenen hvor de flyver uafbrudt i mere end et døgn).
Formatet holder til de små hænder, og Ranko vækker de rigtige kuldegysninger. Hver eneste gang jeg oplever forskellen mellem hvad børn og voksne fornemmer som skræmmende og uhyggeligt, er interessant, og jeg har ofte tænkt på, at det må være særdeles simpelt at skrue en velfortalt historie sammen. Men sådan er det jo langtfra, nogen kan og især Hergé var en mester på det område.

Konklusion
Carlsen minicomics er et velkomment tiltag som jeg spår en fin fremtid. Vi her på chauteauet er spændte på de kommende udgivelser. Thumbs up.

Manuskript: Hergé
Tegninger: Hergé
Oversætter: Niels Søndergaard
Forlag: Carlsen Minicomics

Udgivet: 7. marts 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 62 sider
ISBN-nr: 978-87-626-0634-0
Pris: DKK 59,95

Aldersgruppe: Fra 6 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 4 point
Tegninger: 6 point
Oversættelse: 6 point
Præsentation: 5 point
Kvalitet til prisen: 6 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY