Home / Artikler / Interview med Anders Walther

Interview med Anders Walther

Anders Walter er født i 1978 og har studeret illustration og filmvidenskab ved School of visual arts i New York. Udover storyboards, plakater, tegneserier og bogillustrationer har Anders altid haft en drøm om at lave tegneserier. Allerede i 1996 tog han til Paris og solgte en 20 siders tegneserie om cykelrytteren Eddy van der Velo til avisen France Soir (og herhjemme til Berlingske Tidende), samme år som Bjarne Riis vandt Tour de France. I 2003 medvirkede Anders i magasinet “Kurt Dunder & Kompagni” med serien Djævletøser. Siden har han koncentreret sig om arbejdet på albumserien Solas, som forlaget Fahrenheit udsender 1. bind af den 5. oktober. Solas er Anders Walters debutalbum og aldrig er en dansk tegner vel debuteret med en flottere og mere overbevisende streg. Seriejournalen har talt med Anders.

Hvad handler “Solas” om?
En ung mand der har ventet på hævn i 15 år. Som dreng overværede Solas sin familie blive nedslagtet af den tyranniske verdenshersker Nedal. Solas får endelig chancen for hævn, da farens gamle soldaterkammerat, Niloc, beslutter at gøre et sidste attentatforsøg mod Nedal og hans verdensimperium. Et brev sendt til Niloc fortæller, at en gruppe modstandsfolk har fået fat i hemmelige tegninger over Nedals fæstning. Med håbet om at finde et svagt punkt i Nedals uindtagelige skjulested, drager Niloc og Solas afsted mod den mørkeste og mest farlige del af den besatte verden, for at destruere det vitale satellitsystem, der styrer Nedals enorme hær af dræberrobotter. Samtidig er Nedal, som lider af et seriøst storheds vanvid igang med planlægningen af en spektakulær fest, hvor han efter eget initiativ skal krones og hyldes som verdenshersker. I hans Caligula-agtige vanvidstanker om sig selv beslutter han, at kronningen skal foregå i solens stråler. Hans håndlanger Rauschenberg mener, det er for farligt på grund af faren for angreb. Men psykopaten har besluttet sig.

Hvem skal læse serien?
Folk der synes eventyr/fantasy genren er fedt. Eller folk med en generel grafisk eller visuel interesse.

Serien har været mindst 5 år undervejs. Hvad begyndte det med, og har du besluttet dig om undervejs?
Det begyndte som 6-årig, da min mor gav mig lov til at vælge et tegneseriealbum fra drejestativet i Gads boghandel på strøget i Århus. Det blev starten på en meget passioneret ungdomsforelskelse. Jeg husker det stadig væk som en ekstrem stærk og fantastisk oplevelse. At noget kan tale så stærkt til en, at man føler hele universet står stille og at lykken er gjort. Den dag åbnede en kæmpe verden sig op, som uden tvivl har gjort mig stærk hele min ungdom igennem. At få en identitet fra så ung en alder gav en kæmpe ro og styrke. Jeg har siden børnehaveklassen vidst, hvordan min drøm skulle ende.
I perioden efter opdagelsen af Tintin benyttede jeg enhver lejlighed til at stikke af og gemme mig steder, hvor der var ro til at studere Hergés fantastiske tegninger. Jeg brugte timer på at kalkere Tintin-siderne på bagepair.
Solas har været længe undervejs. Selve ideen til Solas opstod i forlængelse af min fasination af eventyr genren på film og i tegneserie. Rent grafisk startede projektet som en slags hyldst til den gamle fransk/belgiske ligne-claire stil. Jeg tegnede otte sider på denne klassiske facon, før jeg opgav at holde serien i så stramme grafiske rammer. Jeg følte mig hæmmet i forhold til mit temperament. Jeg havde lyst til at arbejde mere med detaljen. Både i tegninger og især i farvelægningen.

Du skriver et sted, at serien startede med at være inspireret af Herge og E.P. Jacobs, men at det færdige værk er mere inspireret af tegnere som Loisel, Peter Madsen, J. Scott Campbell. Hvad er det fede ved Herge og E.P. Jacobs, og hvorfor skiftede du dine forbilleder ud?
Herge står stadig for mig som den største tegner/grafiker. Hans historier kan dog beskyldes for at mangle lidt kød på det følelsesmæssige plan. Men rent grafisk bliver det ikke mere sublimt. At få noget til at leve så meget med så få streger kræver en helt uhyggelig præcision og grafisk forståelse. Der er ingen, der administrerer sine virkemidler så godt som Hergé. Som sagt startede jeg selv med at tegne Solas i denne meget restriktive grafiske stil, men opgav. Jeg måtte indse at jeg aldrig nogensinde vil kun gøre det lige så godt som Herge. Det ville altid stå som en efterligning og sammenligningen ville være uundgåelig. Dommen ville være den samme hver gang. Ingen når Hergé til kanten af Tintins plusfors. Jeg havde brug for at finde mit eget udtryk og slippe ud af det kæmpegreb, Hergé og hans univers havde været for mig i næsten 15 år!

Hvad er historien bag musikvideoen?
Min tvillingebror er forsanger i det danske rockband Grand Avenue. Så det var oplagt at foreslå dem ideen om et samarbejde om en musivideo. Jeg har længe syntes, at danske tegneserier bliver markedsført meget kedeligt. Forlagene og serieskaberne gør stort set ingenting for at prøve at sælge deres produkt. Det er ganske ufatteligt, at man gider sidde og kæmpe med et stort projekt som en tegneserie og så ikke har lysten til at følge udgivelsen op med store trommelyde eller underfundige skrig om opmærksomhed. Musikvideoen er er en måde at få noget gratis reklame via TV. Det er jo helt normalt at en spillefilm bliver lanceret med hjælp fra et band og en video. Hvorfro ikke prøve samme koncept med en tegneserie? Selve videoen bliver en blanding af optagelser af forsangeren og sekvenser fra albummet. Videoen er ikke fuldanimeret, men skilt ad i lag og sat op i et slags 3D rum, hvor det har været muligt at animere kamerature og skabe noget dybde i billederne.

Du sidder på Dansepaladset sammen med bl.a. Jorge Ballarin. Hvor fedt er det?
Dansepaladset er et kontorfællesskab, jeg startede med Jorge for snart tre år siden. Vi er en blanding af tegnere, fotografagentur, reklameinstruktører og fotografer. Jorge har jeg siddet med i snart 10 år på forskellige tegnestuer i København. Vi mødtes på Gimle i 1996, hvor han arbejdede med sin tegneserie Slim, Slam og Slum. Jeg var netop flyttet til København og var en ung 18 årig, halvkonservartiv jyde. Så at møde “den spanske toreador” Jorge på Gimle var et kulturchok. Et godt kulturchok. Jorge og hans bror, Marcelino lærte mig hurtigt at skide stort og flot på autoriteterne og at intet var umuligt. De havde begge en tro på det umulige og fremstod i mine ungdomsøjne som ekstrem farverige og lidt af nogle fantaster. Så det har været fedt og meget inspirerende at dele kontor med Jorge!

Hvad er sværest? At skrive eller tegne?
Tegneriet forekommer mig noget nemmere. Skriveriet er jeg først startet med for fem år siden. Så det er stadig ikke udviklet på samme måde som min streg.

Hvad er dine foretrukne tegneredskaber?
Jeg er stor fan af blå blyanter. Ikke fordi det ser fedt ud, men fordi jeg hader den måde gråblyanten smadte ud over hele papiret. Elsker mit Schoellerhammers-papir, som desværre er udgået. Jeg var heldig at finde et kæmpe restlager i en lille grafikerbutik i Paris sidste år. Så jeg har ihvertfald til et album mere. Hvis nogen er interesseret, sælger jeg papiret til vanvittige overpriser. Af andre redskaber kan nævnes Copic-marker, som er mit fortrukne farvelægningsredskab. Folk, der virkelig er interesseret i en gennemgang af teknikker og materialer, skal tjecke solas.dk ud! Her gennemgår jeg under ‘Processen’ en sides tilblivelse i ord og billeder.

Fortæl om Anders Walters arbejdsdag.
Jeg er modsat mange mine kollegaer morgenmenneske. Møder kl. 8.30 og arbejder som regel til kl.19. Nogle aftener bliver jeg tit længere og weekender er sjældent hellige. Jeg er meget tysk i min arbejdsdisiplin og ville nemt kunne få job som den ekstremt pligtopfyldende ‘chefens højrehånd’ på en stor tysk virksomhed. Jeg hader dovenskab, opgivende attituder og venstrehåndsarbejde. Enten eller. Ellers kan det sgu’ være lige meget. Hvis folk siger ja til noget, uanset opgavens størrelse eller betydning, så skal resultatet være i orden.

Miwer har rentegnet. Hvorfor? Og hvad har det tilført historien?
Miwer har rentegnet, fordi han uden sammeligning er den bedste rentegner herhjemme i forhold til den genre, Solas hører til i. Det er de færreste, der ligesom jeg selv bruger pensel til at rentegne. Miwer er meget klassisk og har talentfuldt ramt det forlæg, der forelå. Jeg har selv rentegnet et par sider i bogen og jeg vil vove at påstå, at ingen kan se forskel. Så Miwer har fandeme gjort det godt. Det har givet mig overskud og dermed forhåbentlig et ekstra kvalitetsløft til serien.

Hvor mange bind bliver serien på?
Historien er skrevet til to album. Altså en enkelt episode mere. Om selve Solas-universet fortsætter efter album to, ved jeg endnu ikke. Jeg tror, det afhænger meget af modtagelsen af de første to bind!

80 sider i farver
Forlaget Fahrenheit
Udkommer 5. oktober 2006
ISBN 87-90370-70-8
Pris DKK 99,50

Mere info:
• 15.9.2006: Anders Walter albumdebuterer med Solas #1
• www.solas.dk
• Læs 4 sider fra “Solas” #1