Home / Artikler / Rejsen Til Saturn – den bedste danske tegneserie nogensinde?

Rejsen Til Saturn – den bedste danske tegneserie nogensinde?

Året er 1976, og en ung Claus Deleuran har netop færdiggjort sin nu klassiske tegneserie Thorfinn for avisen Politisk Revy. Det er en tid, hvor alle aviser og tidsskrifter, med respekt for sig selv, skal have deres egen tegneserie, så han bliver kontaktet af det satiriske tidsskrift Corsaren der spørger om han ikke tilfældigvis har noget liggende i skuffen derhjemme de kunne købe. Han har et par småting, men spørger så Corsarens udsendte om de ikke er interesseret i noget med noget rumrejse. Vi er i året før Star Wars‘ indtræden i folks bevidsthed og socialrealisme er i højsædet, så manden svarer at; Nahh, det vidste han godt nok ikke rigtigt. Men Claus bliver trodsig og siger det er det eneste han vil sælge – så sådan blev det, og sådan lød startskuddet for realiseringen af den tegneserie, der er blevet udnævnt til den bedste danske tegneserie i det tyvende århundrede.

Illu: Claus Deleuran

Rejsen til Saturn fortæller, med stor livlighed og kærlighed til persongalleriet, historien om dengang Danmark beslutter sig for at sende en hemmelig ekspedition til Saturn – sådan mest fordi verdens stormagter ikke havde gjort det endnu, og vi derfor ville kunne gøre det i fred. Er det så toptrænede astronauter der skal af sted? Nej, I Claus Deleurans verden er det en flok dvaske Jenser, der mest af alt ser det som en måde at slippe for at være i trøjen, da de får tiden trukket fra i tjenestetiden. Der er øl, lumre vittigheder og dansk hygge hele vejen igennem himmelrummet, indtil de lander på Saturn, og opdager at stedet er beboet. Flere misforståelser senere, og Jorden står overfor en invasion fra Saturn, der vil tage vores helte frem og tilbage i rummet, og tilmed et smut i himlen.

Hovedpersonen Jens fra A-Films 3D filmatisering.

Hvis vi tager et kort hop ud i fremtiden, sådan cirka 32 år, rammer vi Danmark i dag, og der er premiere på A-Films nye store satsning, en 3D animeret udgave af Rejsen til Saturn. Claus Deleurans streg er blevet udsat for animatorerne fra Terkel i Knibe, og historien har været igennem en opdaterende vridemaskine så den (måske) bedre passer til dagens humor og forventninger. Filmen er sjov, plat, småsjofel og mere grovkornet, men mest af alt hylende morsom, især hvis man glemmer alt om det oprindelige oplæg, for der er ærligt talt ikke meget Claus Deleuran tilbage. Om filmen kan stå distancen, og bliver et lige så stort kultfænomen som tegneserien, er tvivlsomt … men som alt andet, må vi jo se hvad der sker.

Det er altså som tredveårig at Claus Deleuran kan sætte sig ned og tegne de første seriesider til Rejsen til Saturn, som bliver bragt en side af gangen, hver uge i Corsaren, for til sidst at blive opsamlet til et album i 1977. Men selve historien er langt ældre end det. Som helt lille purk har Claus haft en lille rød snurretop af plastik, som han har brugt som rumskib i barndomshjemmet i Odense, som han så tegnede, og senere har han set en bog hos en legekammerat om en rejse til månen, som han havde fundet vældig spændende. Det er allerede i 1952 at en kun seksårig Claus sætter de første streger på et stykke papir til en historie om eventyr og rejser i rummet. Tegninger der senere vil indgå i det færdige album nærmest uredigerede, godt 25 år senere. Han kunne på dette tidspunkt endnu ikke skrive, men han lavede alligevel talebobler, og tilførte nogle hjemmelavede tegn, som kun han kunne ”læse”.

Illu: Claus Deleuran - 6 år.

I 2001 genoptrykker Politisk Revy Rejsen til Saturn i en flot hardback udgave, med et par sider af Claus’ originale tegninger fra dengang tilbage i 1952, samt hans næste forsøg, seks år senere, som tolvårig, hvor han så havde lært at skrive, og der kom rigtig tale i boblerne. Claus Deleuran har fortalt at det har taget ham næsten ti forsøg at få lavet tegneserien, Rejsen til Saturn. Det er værd at bemærke, når man ser de optryk af hans barndoms værk bagest i den nye genudgivelse, at han allerede havde grundlagt sin tegnestil i førskolealderen. Man er ikke i tvivl om, at det er Claus’ streg, når man ser den seksåriges arbejde. Jesper Deleuran, Claus’ lillebror, fortæller at Claus kunne huske handlingsforløbet, da han mange år senere fik lejlighed til at lave tegneserien til Corsaren. Og da Corsaren jo var et satirisk blad, kom der lidt aktuel politisk satire ind i historien. Ikke fordi Claus brændte for at komme ud med et politisk budskab. Han ville bare fortælle en sjov historie, men den politiske satire, var ligesom noget man forventede af ham.

Jesper Deleuran kan fortælle en lille sjov kuriositet, som der sikkert kun er en lille håndfuld mennesker der ved, omkring Claus’ måde at tegne på: ”Claus begyndte jo at tegne meget tidligt, og var grebet af diverse tegneserier, og da han ikke kendte teknikken bag fremstillingen af sådanne, troede han, at de var tegnet i den størrelse der var trykt i avisen eller andre blade. Han var ikke klar over, at de blev tegnet i meget større størrelse og så blev sat ned i format, når de skulle trykkes. Så han begyndte at tegne i det lille format, og blev faktisk ved med at tegne meget småt ind i voksenlivet. Og da han skulle tegne til Corsaren, som var et blad i ret lille format, så tegnede han tegneserien i A5 format. Meget små tegninger. Så når vi i dag læser Rejsen til Saturn, så kigger vi faktisk på tegninger, der er forstørret op til dobbelt størrelse.”

Illu: Claus Deleuran

Ud over, at være en fænomenal sjov og underfundig tegneserie, har den også den tvivlsomme fornøjelse at være en af de eneste der har skabt politisk debat herhjemme – til Clauses store fortvivlelse. Det er Kristeligt Folkeparti der sætter skub i sagerne i 1980, ved at ville anklage Claus Deleuran efter straffelovens paragraf 140 – også kendt som blasfemiparagraffen. For det første blev de fortørnede over at Gud, Jesus og Helligånden blev afbilledet på en ikke speciel højtidelig måde, og derudover fandt de det ikke morsomt, at en af hovedpersonerne i tegneserien, ekspeditionslederen Arne Skrydsbøl, til forveksling lignede Kristeligt Folkepartis tidligere formand, Jens Møller. Jesper Deleuran kan dog fortælle, at: ”så vidt jeg husker, beror det på en tilfældighed. Jeg tror ikke, at Claus havde ham i tankerne, men at han havde en vis lighed, var naturligvis medvirkende til, at Kristeligt Folkeparti hidsede sig op. Claus voksede op i et ateistisk hjem, med den respekt for anderledes tænkende, at man naturligvis skulle opføre sig ordentligt overfor andre mennesker. En ateisme med indbygget kristen moral, så at sige. Han havde absolut ingen intensioner om at såre andre mennesker med det indlagte besøg i Himmelen, og den voldsomme reaktion, og blasfemi anklagen kom fuldkommen bag på ham” husker Jesper. ”Den sårede ham, og vakte en vældig vrede i ham. For ham, var der simpelthen tale om uskyldige jokes. Og at Jesus eller Vorherre skulle tage anstød af det, var en absurd tanke. Man kunne mene, at deres rummelighed, formentlig er større end deres jordiske tilhængere.”

Men Kristeligt Folkeparti så dog ingen jokes i albummet, så de bad daværende justitsminister Henning Rasmussen se på sagen med følgende ord: “Vil ministeren bekræfte, at bogen “Rejsen til Saturn” er gudsbespotteligt ifølge straffelovens paragraf 140?” – og tilføjede at “det er fantastisk, at en bog med et sådan indhold kan lånes på børnebibliotekerne. Forfatteren er ude på den rene gudsbespottelse. Han latterliggør mange menneskers opfattelse af kristendommen”. Det kom aldrig så langt som til en retssag, for efter nogle bureaukratiske omveje, fandt man ud af at forældelsesfristen for længst var overskredet.

Illu: Claus Deleuran

Om hele denne misere har medvirket til udbredelsen af tegneserien, kan man ikke tvivle. Information skaffede sig lynhurtigt rettighederne til at trykke albummet da Kristeligt Folkeparti begyndte at rasle med sablerne, og solgte herefter 14.000 eksemplarer – og var klar med nye oplag.

Op til premieren på den animerede version af Rejsen til Saturn, har det været oplagt for visse reportere, at drage paralleller mellem hvad der skete i 1980 med Kristeligt Folkeparti, og hvad der skete i 2005 da Jyllands-Posten trykte de famøse 12 Muhammed tegninger. Hertil har Jesper følgende at sige: ” Jeg mener, uden endnu at have set filmen, skal det tilføjes, det gør jeg i morgen aften [torsdag aften, til gallapremieren], at det er skæbnens ironi, at filmen allerede er blevet kædet sammen med Muhammedtegningerne, fordi den har taget emner som terrorisme og udlændigeproblematikken op, uden direkte at nævne de famøse tegninger, og samtidig at skrue op for det gudsbespottelige, hvad det kristne islæt angår.” Jesper fortsætter – ”Kåre Bluitgen, som ikke har kendt Claus, har i Berlingske Tidende udtalt, at han er helt sikker på, at Claus, hvis han havde levet havde været den 13 Muhammedtegner. Der tror jeg nok, at jeg kan sige at han tager grundigt fejl, og burde undlade at udtale sig om emner han ikke ved noget om. Han har lavet ulykker nok som det er. Claus var et belæst menneske, og havde en grundig indsigt i verdensreligionerne, inkl. Islam, hvad man kan forvisse sig om, ved at læse hans Danmarkshistorie. Han vidste udmærket, at man ikke må afbillede Muhammed, hvilket han nok syntes var lidt pjanket, men på den anden side, var han ikke typen, der brød sig om at såre sine medmennesker, det være sig på deres religiøse, eller andre følelser. Han brød sig f.eks. i starten ikke om at gøre grin med politikerne, fordi han ikke ville gøre dem kede af det. Indtil der var en der fortalte ham, at politikerne faktisk godt kunne li’ det. Nogen af dem i hvert fald. Og så tænkte han, at så var det vel OK. Hvis han endelig havde deltaget i Muhammedtilsviningen, havde han formentlig tegnet ham uden ansigt. Eftersom denne situation er opstået adskillige år efter Claus’ død, er der naturligvis tale om gætteri fra min side. Men så tæt på en sandhed, som man kan komme som lillebror med kendskab til hans måde at tænke på,” -afslutter Jesper.

Illu: Claus Deleuran

Til dags dato har tegneserien været udgivet i otte oplag, på fire forskellige forlag, og i 1999 blev den kåret som “den bedste danske tegneserie i det tyvende århundred!”. Om det er fortjent, syntes jeg man selv skal bedømme … jeg vil bare sige, at min ydmyge holdning er: “Ja, gu’ fanme er den så!”.


I forbindelse med premieren på den animerede version af Rejsen til Saturn, har Brandts Klædefabrik i Odense stablet en udstilling på benene om Claus, og hans virke. “Manden Bag Rejsen Til Saturn” løber fra 29. september til 30. november 2008, og man kan her se tegninger, hæfter, film og små figurer, hvor mange af dem ikke har været udstillet samlet før. I Brandts biograf vises tegnefilmen “Eventyret om den Vidunderlig Kartoffel”, som Claus var med til at lave.


Internettet er jo ikke altid det mest pålidelige sted at indhente informationer, så jeg vil gerne takke Jesper Deleuran for hjælp til denne artikel, og med indsigt i Claus’ gøren og laden. Denne artikel skulle være en nogenlunde repræsentation af virkeligheden bag Rejsen til Saturn.

5 comments

  • Jeg var endelig inde og se filmen i går aftes, til galapremieren, og kan lettet tilføje, at mine bange anelser blev gjort til skamme.
    Det er ikke Clauses tegneserie. det er en selvstændig film, og jeg fandt det ret nemt at lade være med at tænke på tegneserien undervejs.
    Og det skal opfattes som en ros.
    Når jeg havde bange anelser skyldtes det til dels de trailere jeg har set på nettet. Dem ku’ jeg sgu ikke li’. Heldigvis er ingen af dem med i filmen, som faktisk er morsom og vellavet. Men kommer man ind for at se en filmatisering af Clauses tegneserie vil man blive slemt skuffet.
    Opdateringen med en indvandrer som deltager i ekspeditionen fungerer godt. Der bliver lavet sjov med ham, men det opvejes så rigeligt af, at man samtidig udstiller danskernes (eller nogen af dem) intolerance overfor fremmede. På den måde er den meget fint afbalanceret.
    Og da han stikker ild til et amerikansk flag, er det ved et uheld, og når han tramper på det er det for at slukke ilden!
    Og så ender han faktisk med at være en af heltene.

    Jeg har lige læst Kim Skottes anmeldelse i Politiken i dag. Der er et par misforståelser jeg gerne vil korrigere. Først at lederen ikke er en karikatur af Kristeligt Folkepartis leder, Jens Møller. Ligheden er en tilfældighed. Claus havde ham ikke i tankerne da han tegnede ham, men efter blasfemi anklagen er det i den kollektive bevidsthed blevet til en fasttømret kendsgerning, at det er Jens Møller.
    Et andet sted skriver han at Claus selv optræder i filmen som Ekstra Blads journalist. Det er ikke korrekt. Journalisten er skåret over mit alter ego, onkel Ftata, som er en af hovedpersonerne i bøgerne om Pirelli & Firestone.
    Bare lige for at den ikke også skal sætte sig fast i vores kollektive bevidsthed.

    Venlig hilsen
    Jesper Deleuran

    • Ja, Jesper – du véd jo bedst hvordan Claus tænkte, så det vejer jo godt til.
      Har læst flere anmeldelser, som hver især fremdrager “ånden” som værende intakt. Fandt idag mine gamle Deleuran-serier frem af gemmerne, for jeg må sgu lige genopfriske “Rejsen ” inden jeg selv skal i biffen.

      Under læsningen ser jeg med glæde at både Margrethe og ‘enry, Anker Jørgensen m.fl. er med, så én ting undrer mig, nemlig at det ikke var formanden for Kristeligt Folkepartis, Jens Møller, som var karrikeret som Arne Skrydsbøl, men at befalingsmanden der må gå så uendeligt meget igennem, kun rent tilfældigt ligner Jens Møller!

      Jeg kan huske at jeg læste Rejsen til Saturn på vej hjem i toget efter at have købt den i Fantask, way back when – og flåede mig af grin over at dette elskelige væsen (Jens Møller) sån gik og slog Saturn-folk på tæven! (Manden var kendetegnet ved at være konfliktsky, uld i mund og kun med i Folketinget som ukritisk nikkedukke for de borgerlige – altsammen kunne tolkes (og mistolkes) som Claus’ samfundssatire)

      Det er nu ikke første gang at jeg har måtte tage nogen af mine ungdommens idealer op til revision (og sikkert heller ikke sidste!)

      Venlig hilsen

      Jan Erik

  • Jeg vil lige tilføje, at det måske er en god ide at læse tegneserien igen, efter at have set filmen, i stedet for før. Tror man at man går ind for at se en filmatisering af tegnesfilmen, bliver man slemt skuffet. Der er ikke meget af tegneserien tilbage. Det er en ny historie med indlagte jokes og indfald taget fra tegneserien. Og selv om man siger, at man har søgt at overføre “ånden” fra tegneserien, så vil jeg nok mener at der fortrinsvis er tale om Helligånden, hvis I forstår hvad jeg mener.
    Margrethe og Henrik er ganske rigtig med, men Anker Jørgensen er erstattet af Anders Fogh, i en marginær rolle, og Arne Skrydsbøl er i filmen skåret over B.S. Christiansen.

    Men når alt det er sagt, så er filmen som sagt vellavet og underholdende, men lad tegneserien blive hjemme, og se den som en ny film af folkene bag Terkel i knibe. For den har ikke meget med tegneserien at gøre.
    Tisboblen har de dog fået med.

    Venlig hilsen
    Jesper

  • Pingback:Helles blog - Skæve streger » Blog Archive » Velkommen til Serieland.dk

Leave a Reply