Fra Julemærkefondens pressemeddelelse:
“Der er en erfaren streg bag Årets Julemærke. Kunstneren er den 51-årige Sussi Bech, som udover at være forfatter og illustrator, er en af vores mest kendte tegneserieskabere. Siden afgangseksamen som 24-årig fra Skolen for Brugskunst, er Sussi Bechs bibliografi vokset støt og roligt. Mest kendt er nok hendes serie om det gamle Egypten, hvor man i 11 bind har kunnet følge den kretensiske prinsesse Nofret. Sussi Bech er også illustrator til Kaj og Andrea bøgerne, og læsere af Weekendavisen kender måske Sussi Bech fra den faste stribe Eks Libris.
I 2004 tegnede Sussi Bech DR’s Julekalender Jul på Kronborg og i 2008 var hun illustrator på bogen Juleønsket af Kenneth Bøgh Andersen.
– Det er det de seneste års arbejder med julen og dens mange motiver, der inspirerede mig til at prøve mig som Julemærkekunstner, fortæller Sussi Bech.
Og lidt erfaring har Sussi Bech faktisk med at tegne julemærker, for allerede som 12 årig vandt hun i en konkurrence i Politiken om at tegne et julemærke.
En stor nissefamilie
Årets Julemærkeark består af en stor herlig nissefamilie, og med julens travlhed i hu, er alle nisserne i bevægelse. Her er ikke brugt computer, men derimod det fine akvarelpapir og farver.
– De originale tegninger er ca. 15 x 15 cm, og hver nisse er tegnet individuelt, fortæller Sussi Bech.
Det er Post Danmark der står for trykningen, og Julemærket 2010 er trykt i et oplag på 500.000 ark. Hertil kommer så de mange produktvarianter.
Flittig skribent
Selv er Sussi Bech en flittig brevskriver. Ikke i det daglige, men til jul snydes venner, familie og forretningsforbindelser ikke for en smuk håndskrevet julehilsen.
– I en travl hverdag kan det knibe med at få plejet sin omgangskreds. Jeg bruger årets julehilsner til at få samlet op på vennekredsen, siger Sussi, og på spørgsmålet om der så er Julemærker på lyder svaret – naturligvis!
Det 107. Julemærke
Julemærket 2010 er nr. 107 i en ubrudt række. En smuk tradition, der blev til på baggrund af en postekspedients gode idé. Årets var 1903, og på Købmagergades postkontor, var Einar Holbøll ved at drukne i julepost. Samtidig led mange børn af blandt andet tuberkulose og underernæring, og hans idé med et lille støttemærke til gavn for børn i nød, vant gehør. Allerede året efter var det første Julemærke til salg. Det kostede 2 øre, og der blev solgt knap 3,7 millioner styk. Det blev starten for de danske Julemærkehjem.
Venteliste til Julemærkehjemmene
Meget er sket siden 1904, men en ting har ikke ændret sig: Børn har stadig brug for hjælp. I dag er problemerne bare nogle andre. Julemærkehjemmene gør hver dag, året rundt, en forskel for børn der er ensomme, isolerede og udsatte. Til trods for at ca. 700 børn hvert år får et gratis ophold på et Julemærkehjem, har Julemærkefonden i øjeblikket ca. 500 børn på venteliste.
Når du køber Årets Julemærke støtter du de fire danske Julemærkehjem. Du kan købe Julemærkerne på alle landets posthuse, i postbutikker, hos frimærkeforhandlere og hos Julemærkefonden på www.julemaerket.dk, hvor du også kan læse mere om Julemærket historie og Julemærkehjemmenes arbejde.”
Seriejournalens forum: Fotoreportage fra pressemødet.
Fotos og video: Se Sussi tegne nisserne til årets julemærke.
Andre medier:
TV2: Mary gav julemærkepige en krammer (video)
JyskeVestkysten: Gravid Mary afslørede årets julemærke (fotoserie)
Sussi Bech og kronprinsesse Mary foran årets julemærkeark. Foto: Julemærkefonden.