Home / Anmeldelser / Rasmus Dyrepasser 1955 – 1962

Rasmus Dyrepasser 1955 – 1962

Anmeldt af Henning Braunstein

Det er fuldbragt! Er det for store ord at tage i sin mund? Måske. Men hvorom alting er, så er det tredje bind om den lille trivelige dyrepassers genvordigheder med dyrene og andre eksistenser på hans arbejdsplads blevet fuldført. Dette tredje bind rummer samtlige striber fra Skipper Skræk 1955 – 1962. Med dette bind og de to foregående er alt Rasmus Dyrepasser – 14 års arbejde af Holger Philipsen – trykt og udgivet. Det et lidt af en bedrift som forlaget desAHJn (med hjælp og støtte fra gode folk) har ydet. Bagmanden Anders Hjort Jørgensen har opstøvet, samlet og kopieret over 14 års striber fra først Kong Kylie og så Skipper Skræk – alt sammen udgivet i det Herrens år 2022. Respekt. Det er en fornøjelse at kunne følge seriens udvikling over en årrække.
Det er helt sikkert en perle i dansk tegneseriestribe historie, der her foreligger i sin helhed. En pantomimestribe med gakkede ind – og udfald, spøjse optrin og barok humor.

I foreliggende bind er serien igen trykt i dejligt klare farver, på mat kraftigt, mat papir. Der er fyldige kommentarer vedr. det faktum, at Holger Philipsen ind i mellem benyttede sig af de samme gags eller udbyggede eller varierede idéer. Under hver stribe, står der, hvor man kan finde de tilsvarende eller udbyggede striber i de forskellige bind. Det er en fin idé og en god service overfor læseren, tilmed.

En af Philipsens stærke sider er hans ordekvilibrisme. Det kommer ikke så stærkt til udtryk i en pantomimestribe, i sagens natur. Men det stikker hovedet frem. F. eks har mange af striberne en lille titel, der fortæller lidt om, hvad læseren har i vente. Det har været sådan fra starten, dog ikke i alle tilfælde, men ofte. I dette tredje bind er det mere udbygget med en decideret indledningstegning, en vignet eller et ”hoved”, om man vil. De små vignetter, der indleder hver stribe er efterhånden blevet udbygget gennem tiden med en titel eller kommentar til det, der kommer og en lille kommenterende tegning. Dette især i nærværende bind, hvor striben er på tre linjer i modsætning til i begyndelsen, hvor det var en enkelt ”linje”. Har Rasmus panser og plade på i striben, så er han iklædt dåser i vignetten, er han oppe imod hårde odds i striben, ligger han fladmast under et eller andet objekt i vignetten. Tonen er slået an fra start, humøret er højt! I den forbindelse, er det også imponerende, at Holger Philipsen med få ord lige fyrer en rammende titel af, der stemmer læseren sind. Andre steder hygger Philipsen sig med skiltene i Zoo. Rasmus Dyrepasser maler navne: Elgko, Søko, Gekko, Gravko og til sidst Ekko foran en grotte, der udløser et spørgsmålstegn, mens en leende dyrepasser går væk med sin malerbøtte. Arbejdsglæde!

For ”hyldefetichister” er det en dejlig ting at se de tre bind stå side om side i reolen, samme højde, samme farve, ens – selvom nogle nok vil finde formatet problematisk i denne sammenhæng.

Der er ekstramateriale om Dyrepasserens liv og levner i hhv. Kong Kylie og Skipper Skræk bladene, noget om Holger Philipsen og Carlt og sidst men ikke mindst er der fine oplysninger om filatelisten Holger Philipsen og hans arbejde at illustrere frimærker ofte med samarbejdspartneren, gravøren Czestav Stania.

Her er 228 siders glæde, og det kan der nok være brug for i disse tider, i form af masser af højt humør, hvor en af Danmarks flittige serieskabere tidligt ”demonstrerer, at han havde sans for de ekspressive muligheder, som tegneserien rummer.”

Seks skarpe honnørhilsner til Rasmus Dyrepassers sære kasket med tak til forlaget for veludført og velafsluttet arbejde!

Holger Philipsen: Rasmus Dyrepasser 1955-1962. (Fra tegneseriearkivet, 23)
228 sider i farver, hard cover.
Tegninger og tekst: Holger Philipsen

Forord af Anders Hjort Jørgensen
Forlag: desAHJn.
Pris: 250,-kr.
Isbn: 9 788794 044127