Ja, så er vi ved vejs ende for denne cyklus’ vedkommende. Ikke forstået sådan, at der ikke er andre artikler på beddingen, for det er der. Sådan ca. 1-2-3 stykker, som muligvis kommer til at omhandle 2003-udgaven af Overstreet Price Guide og Overstreet Grading Comic Book Guide – to bøger jeg fik købt lige inden lukketid anno 2003 og noget der omhandler storsamlere. Den/de efterfølgende artikel(-serie/r?) i denne spalte er nu mere en flygtig ide, som stadig har konceptualiseringsfasen til gode. Artiklen mangler derfor stadig en del empirisk arbejde for at kunne realiseres her på Seriejournalen, men det skal vi nok nå – tidligt som sent. Ideen med storsamlere er faktisk Frank Madsens. Hvad er det så for en “ide”, siger det tålmodige publikum, som nu har måttet slide sig igennem nogle sætninger for at nå hertil (ja, jeg kan aldrig fatte mig i korthed). Man kunne kalde det for “conversations with collectors” eller sådan noget i den stil. Med “Collectors” menes nok storsamlere, hvad det så end dækker over. Hvis du kender nogle, der gerne vil give deres besyv med her om deres samling, samlermani eller lignende, så send mig endelig en mail. Det må gerne være folk, der har afhændet deres samling. Dét skal ikke diskvalificere dem på forhånd! P.t. har jeg bl.a. et par Disney-samlere i kikkerten. Andre genresamlere er yderst velkomne til at tage kontakt!
Nu til noget helt nyt! Gossip! For jeg vil, inden vi kommer til oversigten over butikker i Jylland og andre købskanaler, fortælle en anekdote, jeg fået overleveret og som jeg finder værd at referere videre i samlerkredse. Here it goes. I forbindelse med (en kammerats) køb af en Basserne-samling solgt af en af de flittigste tegneserieoversættere mm. de sidste 30-35 år i Danmark, Per Vadmand (PV), så snakkede PV og min kammerat om “krisen” i tegneseriemarkedet, og hvorfor den opstod. Det var/er PVs tese, at man simpelthen har satset på den samtidige generations præferencer og læseinteresser, og glemt de efterfølgende generationers opd(r)agelse indenfor tegneseriemediet. Efter nogle hårde midthalvfemserår (Dayak #3 fra Bogfabrikken kom på udsalg tre måneder efter udgivelsen, det samme skete med Zoo #1 og en række striber og salgsmæssigt sekundære tegneserier fra Carlsen Comics (CC)). Det må have gjort ondt i likviditeten i den periode. Jens Trasborg blev siden mere konservativ, nærmere rationel, i sin udgivelsespolitik, og ophørte derfor, efter sigende, med at tage chancer, mens det, der samtidig blev udgivet, nok nærmere afspejlede en personlig smag frem for føling af markedets behov (i dag er CC skåret ned fra ca. 51 medarbejdere i midthalvfemserne til 17 medarbejdere, alt inklusive). Jeg husker specielt en række tråde på CCs forum 1996-2003, hvor en del spurgte til serier, som de gerne så videreført eller afprøvet, men hvor man faktisk fik det ærlige, men meget subjektive og indsigtsfulde svar fra Carsten Søndergaard (freelance konsulent på bl.a. CCs udgivelser, se evt. kolofonen på de sidste mange album fra forlaget) på, hvorfor de forespurgte serier ikke blev videreført (ikke flere albums at udgive/ ny eller konkurrerende udgiver i hjemlandet har taget over osv.) eller afprøvet. I dag ser vi dog flere kvalitetsudgivelser end omkring 2000, flere end vi længe har været vant til. Selv Rackham er begyndt at juble lidt igen, her efter Carlsens udgivelse af Tardis tetralogi “Folkets Røst”. Klassens frække dreng i disse tider er nok Arboris, som udgiver lige det, de har lyst til i deres domæne Holland og Tyskland (og nu Danmark og Norge), så der trods alt falder lidt (for mange?) nye serier ned over Danmark. Samproduktionen betyder, at der “kun” skal sælges 5-700 danske albums for, at det løber rundt, forlyder det. Personligt køber jeg kun 4-7 serier fra dette forlag “plus” de serier, der er stoppet af forskellige årsager (andre forlag har overtaget rettighederne i Holland osv.).
Dommedagsprofetierne havde gode vilkår omkring årtusindskiftet, da profetierne florerede om et nært forestående kollaps af tegneseriemarkedet. I starten af det nye årtusind smed Carlsen de fleste såkaldte klassiske (fransk-belgiske) serier på udsalg til under 20 kroner pr. stk. eller tre for en halvtredser mange steder. Det var serier som Allan Falk, Blåfrakkerne, Buddy Longway, Elverfolket, Franka, Gammelpot, Jeremiah, Over Hækken, Pondus, Mis & Fister, Ridder Goodwill, Spirillen, Splint & Co., Spurvehøgen, Steen & Stoffer i Kronologisk orden, Tintin, Underground, Vakse Viggo, Vindens Passager, XIII, Yakari og Yoko Tsuno samt alt Manara (næsten alt), Moebius (minus JDF i første omgang), Bilal og Boucq (og siden Thorgal, Jagten på Tidsfuglen, Bone, JDF, Adeles Ekstraordinære Oplevelser m.fl.) – har jeg glemt nogen, sig endelig til?
I årene 1996-2002, hvor jeg specielt havde føling med udgivelserne på tegneseriefronten i Danmark, virkede Carlsen Comics meget lidt synlige, som tiden gik. Alt foregik nærmest gennem deres katalog og gamle kontakter (læs Fantasks bog Interpresse – Bogen om et Forlag), hvor man ikke længere kunne lave handler som tidligere (måske pga. en streng corporate culture, der “forenkler”/homogeniserer, men besværliggør, dræber eller holder igen på en række initiativer fra ikke-ledende medarbejdere). Måske forsømte forlaget det passionerede fodarbejde som f.eks. at opsøge antikvariater, mindre boghandlere eller andre salgsstande og få dem til at sælge deres album. Det sidste har G. Floy Studio gjort her i efteråret. F.eks. havde Amagerbrogade Antikvariat solgt 10 titler fra G. Floy Studio i den første uge!
Helt i stampe har CC ikke stået, idet man i større stil og som de første gik ind i manga-markedet, hvilket har båret forlagets tegneserieafdeling frem med stormskridt: Der er allerede trykt mere end 1 million eksemplarer af Dragon Ball. Formen har tilsyneladende været vigtig for penetrationen til nye salgskanaler (se evt. diskussion på Rackham) som supermarkeder og boghandlere, idet man for supermarkedernes vedkommende ønsker at sælge i volumen (hvilket er lettere, når varen er kompakt og hurtigt omsættelig). Albums er f.eks. for store og “for dyre” (nærmest dobbelt så dyre som manga i udsalgspris, men dog i farver), og sælger ikke nær så hurtigt (i de ‘medlemsstyrede’ brugsforeninger). Oveni det bliver det fremover også sværere for de blade og bøger, der ikke udgives ofte nok og derfor ikke kan sælges i volumen. Blade skal udgives min. pr. ugebasis – alt andet bliver skåret fra, for “det er hvad forbrugerne vil have”! Jeg har her i november 2004 erfaret, at det heller ikke ser for godt for kioskejernes indtjening på bladmarkedet, idet Bladkompaniet A/S fremover vil opkræve DKK 160,00 pr. måned for deres distribution (der er jo ingen klar konkurrence på området, hvorfor de kan tillade sig det). Det gør, at de små kiosker ofte skal sælge ALLE deres tegneserieudgivelser, før de begynder at tjene penge på andre produkter som Hjemmet, Ugens Rapport, kryds & tværs hæfter osv., hvis det da ikke er omvendt!
Man kan i dag sige, at der igen syntes at være fokus på tegneserier som et marked, der kan tjenes penge i, hvorfor antallet af udgivelser syntes at vokse – en tendens, der også gælder det antikvariske marked. Måske har udsalgsbølgen alligevel sat en positiv udvikling i gang, selvom den i en lang periode lignede et coup de grace for specielt de fransk-belgiske serier? Et minimalt tiltag jeg savner fra forlagene, er de små kataloger lagt ind i blandet/albummet – her tænker jeg specielt på Interpresses gamle albumslister for “Kvalitetsserier” fra startfirserne. CC fortsatte dem også et stykke op gennem 90″erne. Det er ikke altid nok bare at oplyse en Internet-adresse, er min formodning. Eller jeg ved det. Der er flere der igennem tiderne har e-mailet mig, fordi de ikke har kunnet finde kataloger eller titler på f.eks. Carlsen Comics” (gamle) hjemmeside (eller ikke har fået svar på e-mail henvendelser). Sådanne lister er også langt mere overskuelige og SYNLIGE end noget Internet-site nogensinde vil blive (et ark virker jo altid offline!), der diskret er at finde i kolofonen. Imidlertid er folk ved at lære at bruge nettet i større udstrækning, så det skal nok komme.
Der er gennem de sidste par år vokset en lille skov af nye forlag op og i lighed med mindre notable forlag, som har fyldt noget af det udgivelsesmæssige vakuum ud, med udgivelser som “Duksedrengen” – Cool Comics, “Jernvognen” og “Det Hemmelighedsfulde Selskab” – Fahrenheit, “Junior”, “Hellboy”, “Wolverine” m.fl. fra G. Floy Studio. Specielt er jeg lidt forundret over, at man har fået lov til at udgive den her Wolverine (“Special”) titel, samt de andre to Netsuku plus den kommende Origins, i det jeg antog, at Egmont serieforlaget A/S, der havde alle rettigheder til at udgive både DC og Marvel i DK/Norden? Det kan være, jeg bliver mere oplyst og klogere en dag… Men det er da fedt, at G. Floy Studio udgiver den slags.
For CC”s vedkommende, så påbegyndte man i starten af 1998 at udgive mangaromanen Akira, som blev startskuddet til knopskydning af det som vi kender som Carlsen Manga, og som jeg tidligere er kommet ind på, er det, der driver værket i disse tider i form af serierne Dragon Ball og One Piece. Her har man, måske noget heldigt, skovlet den “tabte generation” med sig (<14 år?), i det man kan håbe på, at læseinteressen også spinner-off på de øvrige udgivelser, som det formodentligt noget ældre publikum foretrækker af (oversatte) serier (Man kan jo også købe dem på originalsproget o. lign.). Umiddelbart er dette håb ikke særligt velbegrundet, når man tager Jens Trasborgs kommentarer ad note på paneldiskussionen på Komiks.dk for goder varer, da man forsøgte, gratis at levere de klassiske fransk-belgiske serier for en flok folkeskole børn, men de ville hellere have en s/h fotokopi af forsiden på det nye One Piece bd. 20. Ja, hvad ved jeg, måske drejer markedet et sted hen, som ingen har kunnet forudse (igen).
Til Donaldisterne har jeg, hvis det står til mig, en interessant lille anekdote vedrørende det efterhånden noget famøse ‘Hvad er der værd’-program, som DR sender på tirsdage ml. 19.30-20.00 (vi er dog ved at være ved vejs ende, afsnit 39 løber af staben her i december 2004). Det er efterhånden blevet et veritabelt udstillings- og salgsvindue for de førende auktionshuse, i det man efterhånden sjældent ser private samlere eller hører om arrangementer i større udstrækning. Det kan skuffe lidt. Måske kunne konceptet ikke holde til mere? Måske forlanger jeg for meget af programmet.
Hvis man skal tage deres vurderinger for gode varer, så kan jeg oplyse, at de vurderinger de kommer med, er bevidst “forkerte” eller “for lave”. Det er et trick, så man ikke skræmmer for mange væk, men “lokker” folk til, der tror, at de kan få det billigt, men kan risikere at lade sig rive med af situationen ved auktionen. På den anden side, så er auktioner sjældent det sted, med få undtagelser, hvor man kan tjene kassen på sine gamle tegneserier. De skal ofte sælges i lot, og der skal altså betales diverse gebyrer, hvilket man sjældent får indtryk af i programmet. Endvidere har markedet været kraftigt ureguleret mht. garanti/rettigheder i henhold til købeloven. I november 2004 blev de største auktionshuse kaldt i samråd hos forbrugerministeren, hvor hun gjorde det klart, at folk har krav på 14 dages fortrydelsesret. Samtidig har man fundet ud af, at Internet auktionshusene har fusket ved at presse auktionspriserne op ved selv at byde (se artikel). Jeg har selv fulgt en række auktioner, og har længe haft mistanke hertil, da de auktionsnumre jeg har haft kig på, altid har haft et lavt minimums bud på fra en og samme bruger med et lavt kundenummer… i dag er den slags væk! … om mistanken så har været konkret i mine tilfælde, er umuligt at sige, men den føromtalte artikel kunne jo tyde herpå, hvor man kunne kæse, at to medarbejdere har fået skriftlige advarsler.
Anyways, tilbage til tegneseriesporet. I selv samme program fra 2003 – jeg kan desværre ikke længere huske datoen for programmet – blev Anders And #1 vurderet af Schøtz auktioner.
Baggrundshistorien var, at “Ejeren” fandt dette eksemplar på et loppemarked i Forum (i København) i en kasse sammen med andre Anders And hæfter, og nu havde det ligget en del år gemt væk, for nu at blive vurderet i dette DR”s TV-program “Hvad er det værd?”.
Der blev talt lidt, om hvordan man kan se forskel på de tre udgaver af hæftet samt givet en vurderingspris på ca. 5.000,- danske kroner. Prisniveauet var lige til en Mickey Mouse film, for det kunne vist ligeså have været i de heden gangne italienske lire man søgte at få en vurdering på, hvorfor jeg nok må bemærke, at vurderingen var sat for lavt, hvis den beskrivelse kan gøre det. Så kunne den historie være slut for mit vedkommende.
Imidlertid er det kommet mig for øre, at der blandt Donaldist-samlere (med Disney samleren og sælgeren Claus Steensgaard Christensen som opvakt og interesseret initiativtager og detektiv) kunne det konstanteres, at dette eksemplar faktisk er (/var?) at finde i et større antikvariat i hovedstaden, dog til en noget højere pris. Efter henvendelse fra produktionsselskabet, stillede butikken dette eksemplar til rådighed for en flaske champagne som ‘betaling’, mod at blive omtalt i programmet, hvilket ikke lykkedes, da en konkurrent blev omtalt flere gange i stedet!!! Man har gjort DR opmærksom herpå, men den ansvarlige producent sagde, at de ikke kan tjekke alle de emner, de får ind. Dette kan faktisk være bekymrende for integriteten af dette program, som mest af alt, i mine øjne, hvis denne historie skulle være 100 % sand, ligner skjult reklame for antikvarstanden generelt, i og med, at der tilsyneladende ikke eksisterer nogen form for seriøs kontrol eller grundig research med de effekter de får ind i dette meget populære program.
Jeg skal ikke lægge skjul på, at min tilgang til dette program er blevet yderst forbeholden, og er først i slutningen af februar 2004 vendt tilbage for lejlighedsvis at se programmet igen. Programmet har måske også mistet sin udskyld og ikke længere har den samme charme, da det nu fortrinsvist okkuperes af professionelle, med deres professionelle indsigt i emnernes historie mm. dog giver en fin finish, men virker meget styret af de store auktionshuse indenfor de forskellige genre.
Så folkens, så er det slut med sladderen, for hvad handler denne artikelrunde om? Jeg vil nu gennemgå antikvariater i Århus, relevante loppemarkeder her i Nordsjælland og København, samt diverse Internetmedier jeg er stødt på.
I det jeg ikke har bevæget mig udover Nordsjællands- og Københavnsområdet, med undtagelse af Roskilde (de ryger jo efter planen over i storregionen Vestsjælland), har jeg fået en bekendt i Århus til at skrive lidt om udvalgte antikvariater, byttebikser og specialbutikker i Smilets By. Det er den berygtede undergrundsskribent Frank (“von”) Prause Brahe, der har begået lidt info om brugtmarkedet i Århus-området.
Det har taget noget tid for ham at tage sig sammen til at flette noget sammen og det har slet ikke hjulpet at komme med tomme trusler fra min, idet jeg her til dato er blevet spist af med en enkelt side om tegneserier i Århus. Hvis det alene er hvad der kan siges om tegneseriebrugtmarkedet på Jylland, er det jo langt fra fjong for tegneseriefolket. Et godt råd, flyt til fastlandet – der finder du helt sikkert et bedre udvalg end i smilets by, selvom der efterhånden, ud fra det Mondo Franko har leveret, ikke kan være ret meget at smile ad, nærmere tværtimod!
Her er hvad Mondo Franko har at sige om brugtbutikker i Århus-området:
Lidt tænke-tanker omkring comix-miljøet i Århus
For det første, der er ikke VILDT meget, men der faktisk et par gode muligheder eller tre, – inden vi starter på selve shop-delen må jeg lige runde Nørd-nyt, som egentligt er et Århus-blad – kredsen omkrig dette fanzine er også blandet gevaldigt ind i de tegneserie-kom-sammen-arrangementer der finder sted med jævnlige mellemrum i det østjydske, disse, hvor interessante de ellers måtte syne, ikke sådan lige at komme med til, det virker måske en anelse lukket – svære at komme med til da de folk man ofte for fat i, hurtigt kommer til at signalere ligesom Nørd-nyt. Jeg tror oprigtigt de har hjertet på rette sted, men om de direkte gør fandommen nogen tjeneste eller ej – mine personlige oplevelser har været blandede, men fair nok, det er måske også meningen.
Så et tegneseriemiljø findes dog mere i undergrunden end i overgrunden.
Butikkerne
Up front findes der vel nok kun to oplagte tegneseriebutikker i Århus, henholdsvis Stribe-laden og Komics. Komics Shoppen i Mejlgade er først og fremmest us-zines og merchandise. Disse zines er repræsenteret i overflod, selvfølgelig støttet af mange amerikanske albums. Hylden med brugte albums er pinelig lille og fyldt med kedsomligheder – bestemt ikke fokusområde i KomicsShoppen! Men butikken er stor; alt lige fra t-shirts, manga, plastfigurer, us-blade og albums er fint repræsenteret. Hvis man ser bort fra brugtdelen minder det lidt ligesom Faraos Cigarer – bare i langt mindre målestok.
Stribe-laden er stylet på en helt anden måde; et faktisk ret stort udvalg i brugte albums – også sjældne perler – klart nok er der også nye albums, generelt kan man nok sige at Stribe-laden er nok lidt mere stedet, når man lige præcist jagter det album – udvalget, som jeg opfatter det, retter sig mere mod den Freaky samler/læser – Don som er ejer, har en fin viden, fantastisk vilje til at hjælpe, og hans hvide runde bord er vel legendarisk i samlerkredse, altid tid til en hyggelig snak – meget atypisk og meget hjertevarmt – et dejligt sted. Og lige ikke lige at forglemme poserne gemmested. Har du ikke lige slanter nok på “dagen” er der altid lige et smuthul i form af at du kan gemme godterne til næste lønningsdag.
Don er ikke altid interesseret i at købe hvadsomhelst , brugt, men er det noget, finder jeg det som ganske fair-deals – Don er altid til at snakke med. Don er også ejer af en tegneseriebutik i Ålborg.
Blandt the uprunners kommer de tre bogbyttebixer, bogbixen, Vesterbrotorv, byttebixen og bogshoppen begge på Frederiks Allé, gældende for alle butikkerne er at der er et kæmpeudvalg.
I Bogshoppen er udvalget nok det dårligste og den viden der burde være i butikken er lidt svag, hvis man spørger er svaret altid: kig under V eller L. men til tider er der meget billige perler at finde, da de tydeligvis ikke følger de gældende Komiklex regler, sidst jeg var der fandt jeg således Den afskyelige snekvinde (Crumb) i flot tilstand til 10 dkr.
De to andre bixer vil jeg sidestille, det er gode, store udvalg, igen er den basale viden nok ikke den dybeste, men jeg bliver gang på gang overrasket overudvalget, og alt det forholdsvist sjældne materiale der dukker op med jævne mellemrum i disse shops. Dog vil jeg mene at, og det gælder for alle, det er at de er lidt nærige med at give en god pris hvis man kommer med lidt byttemateriale – but then again – det er heller ikke verdens dyreste butikker, men alligevel.
Selvfølgelig findes der mange andre antikvariater i Århus, men det er sjældent der dukker det store op, bevares der dukker der en bunke op hist og her, men det er meget sporadisk, og der skal altså held til, at finde noget andre steder end de nævnte.
– hermed slutter Franks beretning om brugtmarkedet i Århus.
Andre Jyllandske brugtbutikker
Selvfølgelig er det muligt at finde gode tilbud andre steder end i antikvariater, byttebikser og specialbutikker rundt omkring på Jylland. Jeg har fundet disse via. nettet, samt i og på brugte tegneserier, der har båret disse antikvariaters stempler. Lad os begynde.
I Silkeborg, Fr. havn, Kolding og Aalborg finder Læsehesten. Her kan du finde alt lige fra blade, tegneserier, Playstation ™, Nintendo ™, videofilm osv. De sender også ud af huset mod forudbetaling. Specielt var kæden Læsehesten notorisk berygtet for at overstemple tegneserier med deres adresse, telefonnummer osv. Ikke bare blandt samlere er dette opfattet som noget der ligner blasfemi, men også blandt antikvarer her i Københavns-området har i det stille bandet og svovlet til langt ud på natten over det, når de har fået samlinger ind fra tilflyttere. Jeg nævner det lige igen – Læsehesten er (var) notorisk kendt her på fastlandet Sjælland for netop den helligbrøde der da. I dag er de dog holdt op med den slags kan jeg forstå. Priserne ligger sådan lidt op ad Komiklex for velholdte eksemplarer.
Til forskel for nogle københavnske, nordsjællandske antikvariater, som ikke sender pakker ud af huset (Elmegade gør ikke, Bogkælderen er holdt op, da sidstnævnte har haft nogle dårlige oplevelser vedr. bataljer over mikro uoverensstemmelser over standen på noget Disney), har jeg endnu ikke oplevet, at det har været muligt at få tilsendt bøger og tegneserier fra de større antikvariater i de større byer på Jylland, såsom Århus, Vejle, Aalborg, Fredericia og Silkeborg, med mindre du betaler forud. Efterkrav (PO-PA, intern betegnelse for efterkravsbrev/-pakke) er næsten aldrig en mulighed, for folk kan jo af forskellige årsager vælge at â€nægte†at modtage pakken eller ikke afhente den, hvilket giver et klokkeklart tab for butikken.
Kræmmer- og loppemarkeder
På loppe- og kræmmermarkeder er der en vis chance for at finde lidt til sine huller i samlingen, selvom det i de senere år er blevet længere ml. tegneserier på disse markeder. Trenden på loppe- og kræmmermarkeder følger trenden i den glimrende beskrivelse af tegneseriemarkedet forfattet i 4.udgaven af Komiklex side 13-15.
Bellahøj Kræmmermarked, som ligger på Bellahøj i København har mindst 2 gange om året et stort kræmmermarked på plakaten, og endda med gratis adgang. Dette marked er der rimelig stor mulighed for at finde tegneserier, ikke så mange som tidligere, men væsentlig bedre end andre tilsvarende markeder her på fastlandet. Der er altid de faste, såsom DanBBS alias Science Fiction Land, som altid har lidt tegneserier, s/f-bøger og diverse Anders And hæfter med sig. Ikke altid i særlig god stand for standsfetichisterne, men fra tid til anden er der lidt guf. Det man dog skal håbe på er de private fritidskræmmere, de er typisk billigere.
Udviklingen på kræmmer- og loppemarkeder følger det samme trend, som for udvalget af tegneserier i antikvariater generelt, nemlig den, at tegneserier er efterhånden en forsvindende lille del af omsætningen for antikvariater der ikke typisk gør sig alene i tegneserier og derfor faser dem ud af sortimentet både i butikken og frasorterer dem ved indkøb (bliver smidt ud). Samme tendens følger kræmmere på markederne og varegruppen er ikke længere så attraktiv. Derfor ser vi færre og færre, der har tegneserier til salg på kræmmer- og loppemarkeder. Det er en iagttagelse, som stemmer rimelig godt overens med det som jeg har fornemmet og har hørt i samtaler med antikvarer der har forbindelser eller bekendte der sælger nips og ting på kræmmer- og loppemarkeder.
Roskilde Kræmmermarked/Dyreskue, har selv været der 2-3 gange. Har ikke set skyggen af tegneserier udover en enkelt, som sælger meget gamle restpartier fra Trumf-klubben med cuttede tegneserier. Det koster typisk 48,- i primetime for at komme ind og 35,- før kl. 11.00 i weekender og kl. 16.00 på hverdage. Og så er der lige transportomkostningerne oveni.
Hjallerup Marked har et pænt rygte. Jeg hørte om en gut der fandt Uncanny X-Men #1 (den fra 1963) som i dag har en værdi på ca. 10.000 Dollars i standen NM (Near Mint). Standen på den pågældende tegneserier var der dog ingen forlydender om. Men et fund er det under alle omstændigheder. Jeg ved ikke hvordan det står til der i dag. Men historien er dog god!
Private organisationer, såsom Lions og Spejderne i whiskybæltet, har fra tid til anden loppemarkeder, der kan være interessante for tegneseriefolket. I hvert fald den ene gang jeg selv har frekventeret et i Farum, var der vild krig blandt nogle opkøbere, formoder jeg, om at komme først, det så i hvert fald rimelig skræmmende ud. De render rundt med de hersens blå IKEA-tasker og fejer bogstavelig alt det som syntes at lugte det mindste af noget af værdi ned i taskerne. Jeg har selv kun været på Lions loppemarked i Farum, men det siges, at Lions loppemarkder i whiskybæltet har et pænt udvalg af bøger og tegneserier på deres loppemarkeder. Kig i din lokalavis for annoncering af deres arrangementer eller kontakt den lokale ansvarlig for information.
Internet
Auktioner, såsom den Topauktioner afholder i Vanløse for hovedstadens politikredse. Her kan du også finde lidt tegneserier til tider på deres koster, hittegods eller udsat bohave auktioner. Det er noget jeg har hørt fra flere forskellige sider. Auktionerne hos Topauktioner foregår ikke på nettet, men deres kataloger kan ses på deres hjemmeside. Vil du byde skal du møde op på deres auktionshuse de pågældende steder og datoer.
Den Blå Avis har længe været det foretrukne medie for salg mellem private. Alle ved hvad Den Blå Avis på tryk er, selvom det til tider godt nok har været svært at fremskaffe deres telefonnummer, da de gennem tiderne ofte skifter telefonnummer, når man vil indmelde blå annoncer. Du kan indmelde dine annoncer både telefonisk eller via. Internet. Det er gratis telefonisk, men koster 5,- via. Internet. Det sidste forstår jeg simpelthen ikke! Du kan dog maximalt have fire annoncer med pr. avis. Nogle gange medtages annoncer fra nettet i den trykte udgave. Der findes både en Øst og Vest sektion, som sælges adskilt. I DSB-kiosker kan du (ofte) finde begge eksemplarer, men i din lokale kiosk eller hos din lokale købmand eller brugs kun typisk vil finde den udgave, som geografisk passer til området. Avisen koster 22,-. Den trykte avis indeholder ikke annoncer fra dba.dk på nettet.
dba.dk (Den Blå Avis Internet) er stort set det samme som den trykte Blå Avis. Dog kan du have dine annoncer på i længere tid, hvilket vil sige op til 30 dage. At få oplyst (alle) telefonnumre koster 12,- i 24 timer og er til fri afbenyttelse indenfor tidsrummet. På dba.dk kan du finde annoncer fra begge sektioner (Øst og Vest) samt dem som er rykket ind online.
QXL.dk er et site for Internet-auktioner. For tre år siden var sitet stort mht. tegneserier, og andre varegrupper, der var typisk 1000 annoncer. Det var dengang det var gratis for alle parter at sælge og købe du udbudte varer. I dag tager QXL Danmark provision alt afhængig af handlens størrelse. Det har fået mange til at stå af og sitet er en skygge af hvad det har været, men er stille og roligt ved at komme i gang igen. Det går heller ikke for godt for Yahoo Danmarks aktioner, de lukkede her til efteråret 2002.
Lauritz.com har fra tid til anden tegneserier til auktion. Frekvensen ligger typisk på et lot om måneden. Auktionshuset Bruun-Rasmussen har også auktioner for bøger, hvor kataloget i sjældne tilfælde også kan indeholde tegneserier i meget begrænset antal. De har her i efteråret 2004 åbent op for muligheden for at byde på nettet (første auktion løb af staben mandag d. 18/10 2004). Varesortimenter begrænser sig endvidere til ældre (tegneserie-)hæfter og bøger, som har enten har en vis interesse eller proveniens. Bruun-Rasmussens auktioner på den gammeldags facon forløber engang hver 9. måned.
Onlinesalg.dk kan du selv lave din egen Internetshop. Jeg har ikke selv prøvet det ud, men nogle af de Walt Disney samlere jeg kender, har deres egen lille shop her. Så under katagorien “Aviser, Bøger og Blade” finder du tegneseriemarkedet på det site. Som en ekstra feature kan du få dit eget domæne før præsuffikset. Et eksempel: www.mit-site.onlinesalg.dk.
Newsgroups – Der findes også to newsgroups for henholdsvis diskussion og marked for private. Diskussionsforaet kan du klikke dig ind på her og markedet for private her.
Diskussionsfora”et er skabt med tanke på diskussion om tegneserier. Det er ikke til handler mellem private. Hvis du vil spørge om noget eller vil annoncere for en eller anden begivenhed, som relaterer til tegneserier, så kan du poste det her og vente på om nogen kan hjælpe dig. Markedet for private svarer til Den Blå Avis Online. Her kan du lave handler mellem private uden at det koster andet end udgiften til din Internetkobling samt lidt af din fritid. Husk, at handler sker på de vilkår der gælder for handler mellem private.
Andre forretninger
Tigerforretninger – Disse butikker har fra tid til anden restpartier af tegneserier fra Carlsen Comics eller Bogfabrikken til henholdsvis priser på 10,- eller 20,- pr. stk. Disse butikker finder du alle steder rundt omkring i de større handelsbyer, såsom Århus, København, Hillerød m.fl. (Se indscannet billede)
Supermarkederne såsom Gobi, Føtex og Kvickly har fra tid til anden store restpartier af tegneserier. Måske vil dette blive en mere udbredt praksis, da Carlsen Comics har fået en ny distributør – Holmen. Måske.
Norge
Andreas Høy har også nogle gode råd om, hvordan tegneserier kan opbevares, samles, fås til den rigtige pris og hvornår og hvilke overvejelser man bør sondre ved køb af tegneserier. Andreas Høy er norsk storsamler, med en vis flair og trang til tal og statistikker, som han jo selv siger. Prøv evt. hans hjemmeside, idet han har skabt et særdeles omfattende, minutiøst katalog med alskens data om ca. 42.000 norske tegneserier. Eksempler på detaljer kan nævnes – At selv den påtrykte vejledende pris forefindes og om denne kan forefindes på for- eller bagsiden!
Avalon
Denne butik har et mindre udvalg af danske albums. Ofte vil du opleve, at tegneserier udsolgt i Danmark stadig findes til salg i Norge. Du kan dog være opmærksom på, at de er 10% dyrere end herhjemme og det koster en formue at sende til Danmark fra Norge.
At danske tegneserier også har et mindre marked oppe nordpå, kunne vi jo se i Seriejournalens artikel om tegneseriebutikken Trosmo i Oslo, der bare på den første måned solgte 50 eksemplarer af efterfølgeren til John Difool-serien John Difools Hemmelighed.
Hvis vi taler om de antikvariske priser i Norge og Sverige på produktioner fra den første halvdel af det 20″ende århundrede er prisniveauet ganske højt, sammenlignet med priser i Danmark. Eksempelvis så jeg Kalla Anka til 65.000 SKK på qxl.se for 6-7 år siden. Da -Knold og Tot Til Lands og til Vands fra 1912 var på auktion i Norge nåede prisen op over 25.000 NKK. I Danmark er Anders And nummer 1 fra 1949 vist den klart dyreste tegneserie til dato – pris ca.15.000 DKK i perfekt stand ~ Near Mint/Mint. I en antikvar i Odense var prisen endda sat til omkring 24.000 har jeg læst mig til i en tråd. Jeg har endvidere talt med en storsamler, som købte første Knold og Tot hæfte i VG/FINE privat til en pris af 10.000 DKK.