Home / Interview / Offer for en samler

Offer for en samler

Vi bringer her første del af Bertis selvportræt-trilogi, hvor anden del var Når Jeg Dør skal min Samling Brændes, og sidste del var Jeg Lukkede Døren.


Pakken kostede 1 krone og lugtede af lakrids. Det var nu ikke derfor jeg købte den, slet ikke, for jeg var bidt af en gal fodbold og det var de små pasfotolignende billeder af fodboldspillerne jeg var efter. Det var NU-pastiller omkaldt efter en af de tidligste stemmer i mit liv, Gunnar NU Hansen. Det var især landsholdspillerne jeg gik efter, Henning Munk Jensen, Per Røntved, Ulrik Le Fevre med flere, omend jeg også var ret fascineret af de stibede fra Fyn, Odense Boldklub. MIn absolutte favoritspiller, den lille vævre fløj og spirrevip fra Vejle, Allan Simonsen fik jeg aldrig. Sidenhen skulle jeg få rig lejlighed til at kende Allan, men det er en helt anden historie. Det bedste var dog at gøre sit NU-album komplet, og at beskue en færdig side med fodboldspillere var herligt. Nå ja – at bytte med klassekammerater og danne fiktive hold var skam også noget jeg brugte timer på…

Ovenstående er ikke mit første møde med samleriet. Det startede flere år forinden, hos min bedstefar, men der var første gang jeg var aktiv som samler. Hvis man altså ser bort fra alle de sten jeg samlede som barn…

Næ – det var min kære gamle bedstefar, Svend Jørgensen fra Rylevej i Silkeborg, der fik mig sporet ind på samleriet. Svend var samler. Og der var næsten ikke grænser for hvad han samlede. Sommerfugle, tændstiketiketter, receptkuverter, frimærker, postkort, lommetørklæder, men mest af alt samlede han på minder. Han skrev minutiøst alt ned som han og hans familie oplevede. Og det var gode og det var triste oplevelser. Som da hans første kone, min rigtige bedstemor, døde af kræft til hans 4 børns møde med kærligheden. Foruden selvfølgelig ferier, møder med andre samlere, interessante artikler og den slags. Alt blev samlet, alt blev beskrevet og dokumenteret og endeligt samlet i store flotte selvindbundne værker. Det siger sig selv, at familiebesøgene hos bedsteforældrene var noget jeg inderligt så frem til, og i dag husker med særlig glæde.

Det har altid undret mig, at man ser ned på samlerne. Med overbærende mine smiler folk og kommenterer høfligt på ens passion. Men det virker så forstillet, så kunstigt og på en eller anden måde ganske patroniserende. Gad vide hvad de tænker, tænker jeg. Og jo – jeg har da bedre ting at gå op i. Jeg kunne slå græsplænen. Jeg kunne læse mig blå i ansigtet eller melde mig ind i et politisk parti. Jeg kunne gøre så meget. Det gør jeg så ikke. Jeg gemmer mig i min lille hule og glæder mig over at være omgivet af ting, der har betydning for mig og som gør mig glad. Det tror jeg er samlerens væsen. At vi omgiver os med betydningsfulde genstande, der glæder os. Og så er det fuldstændig ligegyldigt om det er dit eller dat, som man har kastet sit hjerte efter.

Samlerne er almindelige kedelige mennesker, med almindelige kedelige jobs og almindelige kedelige tilværelser. Måske er det derfor vi fylder vores fritid ud med samleriet? For at få en eller anden form for mening med det hele? For at tilføje en eller anden dimension, som vi ellers ikke formår at bibringe selv?

Af ovenstående kunne man måske tro, at jeg ringeagter samlerene og dermed også mig selv. Men det er ikke sandt. Jeg elsker samlerne, jeg elsker at se, at læse om, at tale om samlere og samlinger. Om det er lego, film, bøger, blade, plader, legetøj, forsteninger. Jeg bliver altid fascineret af samlerens ilhu, samlerens engagement. Måske fordi man selv har en rem af huden.

Jeg skrev også at samlere er almindelige. Det skal nu tages med et gran salt for jeg har eddermame også mødt nogle dybt bizarre samlere. Folk der umuligt kan indgå i normale sociale fora, folk der umuligt kan begå sig på arbejdsmarkedet, folk der umuligt kan leve sammen med en partner. Og jeg har siddet i stue med samlere, der ikke kan tale om andet end deres egen lille samling og hvis eneste bidrag til dialogen består af omremsninger af årstal, varianter, farver, nuancer… Ikke berigende og vel nærmst kun med til at forskrække.

Jeg har til gengæld svævet i den syvende himmel over samtaler med samlere. Jeg har følt mig så intenst levende og følt mig opløftet og beriget, når jeg har mødt samlere og set deres samling, samt – og det er meget vigtigt – at man mærker der er et menneske bag. Et engageret og passioneret menneske. Gerne, meget gerne med en historie. Og jeg har siddet i timevis sammen med mine fæller. Siddet, sågar også ligget på gulvet, med alle blade bredt ud over gulvet. Vi har snakket, sammenlignet, stirret os blinde på blå covers der måske, kun måske, var markant mere blå. Skørt lyder det og skørt er det, men hold kæft hvor vi har haft kvalitetstid.

Et spørgsmål der ofte går igen, og som jeg også har funderet meget over, er hvorfor uglen i hulen vi gør det? Hvad er det, der får en til at blive samler? Jeg kan kun svare ud fra de mange møder jeg har haft med folk, medsamlerne, samt mig selv. Uden at dette skal udgøre en afhandling, så tror jeg sagtens man kan spotte et par lighedspunkter…

Så lad denne kronik ikke være uden kommentarer. Der må være andre samlere derude, eller folk der kender samlere, og som så kan bidrage, bekræfte, afkræfte eller noget helt fjerde…

Jeg tror, bedømt på min egen situation samt mine mange samtaler, at hovedparten af samlerne har haft en barndom præget af svigt eller opbrud. Jeg selv er vokset op med en mor, der led af epilepsi. Hun var ofte påvirket af anfald, og både inden, under og efter anfaldet, var hun ikke den trygge bastion, som jeg havde behov for og kendte til. Langt værre var det med min kære far. Han var typograf og trivedes. Men langsomt først og sidenhen meget hurtigt, begyndte han at drikke. Det startede med en fredagsøl, en slags markering af weekenden, men endte hurtigt med at også torsdag blev en øldag. Og desværre kunne far ikke stoppe. Den ene øl blev hurtigt afløst af den næste, og hvor flere af fars kollegaer sagtens kunne standse efter 2 pilsnere, så kunne min far ikke. Han blev ved og gik hele planken ud. Kørte selvfølgelig hjem og var en sand dødsmaskine. Derhjemme gik mor og blev mere og mere olm, forståeligt nok, og det kunne jeg sagtens mærke, endog i en ganske ung alder. Tidligt blev jeg voksen og havdet et ansvar. Et ansvar jeg påtog mig overfor hjemmet, min mor, ja såmænd også overfor far, samt min lillebror og lillesøster. En barnetilværelse, der stadig følger og forfølger mig.

Men det bliver man jo ikke samler af, vil man sikkert påstå. Næ, det er da rigtigt nok. Men da jeg for nu ca. 10 år siden besøgte en kælderforretning i Århus, da så jeg covers fra blade som jeg havde da jeg var lille. Jeg købte rub og stub. Og det var ikke historierne alene der glædede mig. Det var også omslagene med billeder og tekst af det legetøj og slik, som jeg havde nydt som barn. Det er vanskeligt at sige præcis, men det er som om, at ved at samle disse blade og genlæse historier og kigge på omslag, så bliver jeg ført tilbage til barndommen, og forsikret i, at alt ikke kun var skidt og trist. At der var oaser af glæde, når jeg legede med matchboxbiler, den gule loopbane, legede med Jyllandsringen, legede med mit Fort West og mine mange cowboydere og indianere. Samt selvfølgelig begravede mig i Anders And’er, Seriemagasiner, Fart & tempo, Fantomet, Gru, Tintin og alle de andre serieblade. Jeg har tidligt følt venskab og kærlighed til en Carsten Søndergaard, en Uno Kryger, en Marvel-Ole. Og så selvfølgelig mine elskede ungdomsbøger. Jeg har slugt Enid Blytons De 5, jeg har slugt Enid Blytons Mysteriebøger, jeg har nydt Enid Blytons SOS bøger, jeg har nydt Alfred Hitchcock og de tre detektiver, jeg har nydt Jan-bøgerne, Kim-bøgerne, Susi-bøgerne, Flemmingbøgerne, De 6 kammerater-bøgerne, jeg har nydt Trekløveret, jeg har nydt alt det ungdommelige læsestof, som jeg kunne komme i nærheden af. Og nu – så mange år efter har jeg samlet meget af mit legetøj fra dengang, samlet det meste af mine ungdomsbøger og selvfølgelig fået samlet det meste af min tegneseriesamling fra dengang.

Og når jeg taler med andre samlere, så siger mange, at den der nostalgiske dimension er yderst vigtig. Hvorfor mon?

For mit eget vedkommende, så betyder samleriet at jeg får orden i min barndom. Struktur samt erindringer om, at ikke alt var elendigt. Jeg er også blevet et udpræget ‘kasse-menneske’. Alt kommer i æsker, boxe, kasser, og alt skal ligge pænt og sirligt. Nogen gang er det som om, at jeg spiller ham psykopaten fra Sleeping with the enemy, en af Julia Roberts tidlige film, hvor hun var gift med en kontrolfreak. Der er nemlig sygelige lighedspunkter.

Jeg tror ikke at man bliver samler af sig selv. Udover de faktorer jeg var udsat for, omsorgssvigt eller på anden måde ‘knas’ i familien, så tror jeg, at man skal have et samlerforbillede. En eller anden man så op til, eller havde det trygt sammen med. Det kan være en nabo eller, som i mit tilfælde, et familiemedlem. Og disse rollemodeller symboliserer qua deres handlinger og samlinger, den struktur som man savner og efterlyser.

Nå – hovedet værker og det er første december. I samlerens navn har jeg købt en af de julekalendere jeg selv nød som barn, Jullerup Færgeby, og den skal jeg nu gense og se sammen med mine 2 tøser. Først skal vi se Nissernes ø, og dernæst Jullerup Færgeby. De stakkels piger, Clara på 4 og Andrea på 7. De ved endnu ikke, at dette er sidste jul jeg og deres mor er sammen. Vi skal skilles, og måske er jeg derved med til at skabe 2 medsamlere. Det håber jeg egentlig ikke. Jeg håber at de vil klare denne ægteskabelig krise bedre end jeg. Kun tiden vil vise det.

Og lad os så få nogle kommentarer. Både fra samlerne og fra ikke-samlerne.

Glædelig jul.

12 comments

  • holy crap, Berti, det var en selvudleverende og hudløst ærlig artikel. Den sætter samler-fænomenet i et mere klart lys, idet du kommer ind på de psykologiske mekanismer der ligger bag. Kort sagt en spændende og informativ tekst, men den sætter sgu ikke seriejournalens faste debbatører i noget smigrende lys. Den bekræfter nærmest mine værste fordomme om samme… hvad mon de siger til sagen?

    Din tekst bekræfter også nogen kommentarer der er kommet fra rackham.dk / metabunker.dk om de tendenser som er fremherskende på seriejournalens debatforum. Jeg kan kun tilslutte mig dette kor, idet tegneseriens meget nødvendige ophøjelse til at bredt accepteret kulturfænomen ikke kan forventes at komme igennem fokus på samlerkulturen. Al respekt til barndomsminder, men i denne branche har vi generelt brug for et nutids- baseret fokus.

    Din tekst er også med til at bekræfte serieland.dk’s status som et mere dybdeborende site end visse andre, hvor man kommer bag om kulissen, så at sige. Din tekst gør mig endnu mere stolt af at være en del af serieland, så mange tak for en god en.

    merry xmas
    Simon

  • Kære Simon,

    Nu skriver jeg jo ikke om hverken Seriejournalen eller om debattørerne derfra, men om samlere generelt og med zoom på mig selv, så jeg kan slet ikke gennemskue eller finde logik i dine betragtninger om Seriejournalen eller om debattørerne der. Jeg tror faktisk, endda når jeg tænker nøje efter, at jeg pt. er den eneste samler der skriver på Seriejournalen.

    Jeg vil dog medgive dig, at samlere ikke bringer meget, hvis noget, til tegneserier som accepteret kulturfænomen.

    Hvad ER det for fordomme du har om samlere? Og hvad definerer en samler? Hvis du har alle 676’ere, så ER du vel også samler?

    Jeg talte med Carsten Søndergaard forleden, ved Susis reception, og han mente ikke, at han var samler. Alligevel har han f.eks alle Tintin’erne foruden en del andet.

    Jeg har en stor fordom om folk, der ikke er samlere, og det er, at de tror at samlere ikke læser deres sager. Det ER vi faktisk mange der gør. Endda flere gange.

    Men tak for dine rosende ord, og jeg håber vi kan få mange flere kommentarer og debattører på banen.

    Glædelig forhjul også til dig, ol’ buddy.

    Din Berti

  • Jo, jeg er også samler – og jeg tror du har ret, Berti, i meget af det du siger. I hvert fald må jeg sige at for mange af de samlere jeg kender, inkl. mig selv, gælder det, at de også er blevet inspireret til deres samleri af andre, og at barndommen har været præget af svigt eller opbrud – for mit eget vedkommende mobning i skolen og nogle andre ting.

    Jeg tror jeg vil betegne mine inspiratorer som to personer: Min far, og en af min mors kolleger. Vi kan starte med med den sidste. Han havde gennem 80’erne indbundet årgange af Anders And & Co. som hans børn havde læst – og så var og er han frimærkesamler med massevis af albums og indsamling af frimærker til kilovarer osv. Gæt hvad jeg lavede når min mor var på besøg til kaffe eller lignende (husets frue var i øvrigt også kollega)? jeg læste i årgangsbøgerne – det var blade jeg ikke selv havde på det tidspunkt, og vel egentlig heller ikke havde drømt om at jeg skulle have. Men senere var det i hvert fald en af de tydelige inspirationskilder til min komplettisme ift. Anders And & Co.

    Min far gav mig for så længe siden , at jeg ikke kan huske hvornår, de to eneste bevarede sider fra hans barndoms frimærke-album. Siderne med Holland og Tyskland. Forestil jer de gamle gulnede ark med mærker sat op på – Juliane og diverse værdimærker – Hindenburg og andre tyske statsoverhoveder, samt frimærker til værdier på flere milliarder mark! Spændende sager! Jeg var hooked – frimærker, klistermærker og glansbilleder var nok de første ting jeg samlede på herefter. Det med glansbillederne er jeg stadig lidt flov over – særligt det faktum at jeg satte frimærke-arkene fra min far ind i et af mine album – det ødelagde dem vist lidt, og de sidder der stadig – limet fast for tid og evighed. Min fars gamle (værktøjs-)kasse med mønter fik jeg også lov at overtage – inklusiv alle 2-ørerne fra Christian den tiendes sidste leveår – nogle af dem lavet af så dårligt metal at de kan bøjes – samt en 2-øre fra Christian den niendes tid – 1899!!

    Et andet af de store samleobjekter på den tid var kapsler – og ikke forskellige, blot så mange som muligt – så jeg til sidst havde en hel plastickasse fyldt. De blev samlet til familiefødselsdage – særligt hos min Farmor og Farfar, hvor vi ved siden af familiekapløbene rundt i forsamlingshuset, naturligvis også kappedes om hvem der kunne drikke flest appelsinvand og hindbærbrus – og så tog jeg kapslerne med hjem – kan huske de kedelige almindelige ølpasler, og de sjove, med ting under låget – også sodavandskapsler med billeder af fodboldspillere under – det er klart at vi i farmor og farfars familie var stolte af at have en fodboldspiller i familien. – Senere har jeg så sorteret kapslerne – sorteret de helt rustne fra, og beholdt en af hver – og sådan opdaget hvordan landkær-kapslerne har forandret sig gennem tiden. Landkær-kapslen som man altid kunne finde, sammen med flaskerne, i bunden af Farmor og Farfars skab – “du kan bare tage én”. Jo – som man nok kan læse er nostalgi en stor del af det at samle, og beholde sin samling

    Mine Anders And-blade var igennem lang tid blot en bunke på en hylde i club8-reolen – men så fik jeg dem sorteret, kommet i kassetter, og begyndte at købe bladet hver uge når jeg kom hjem fra skole. I skolen havde jeg ikke så mange venner, og blev ofte drillet og det der var værre. Så jeg kan gentage det jeg før har sagt – at jeg har gået hånd i hånd med Anders And – hjem fra skole altså. Senere begyndte jeg så at samle serier af Barks og Murry (som jeg kunne genkende) – og langt senere dukkede komplettismen op.

    Samlernes samleri – og kampen for tegneserierne som accepteret medie i nutiden mener jeg ikke har så meget med hinanden at gøre – i hvert fald ingen grund til at patronisere samlere og nørder og andre entusiaster på ddfr, seriejournalen osv. – det er forskellige ting, og i mit fremtidige hverv som bibliotekar har jeg da absolut tænkt mig at gøre hvad jeg kan komme til.

    Tak for ordet 😉
    AC

  • Ja, jeg vil da også gerne give mit besyv med.
    Jeg tror, at det at samle, ligger i generne. Det er med andre ord medfødt, og noget af det værste der kan ske, er, hvis en samler bliver gift med en spreder. Det at sprede ligger nemlig også i generne.
    Der findes sikkert varianter mellem de to, samleren og sprederen, men jeg tror, at de udgør (noget af) grundstenen i menneskerne.
    Når nu det er sagt, så må jeg da også tilbage til barndommen, for at finde de første samlerinteresser. Min far samlede (selvfølgelig) også. Tændstikæsker er noget af det første jeg kan huske, siden blev det til militærhistorie og plastikm odeller, som han selv modificerede, for at få de varianter, som det enkelte køretøj nu fandtes i.
    Selv samlede jeg på matchboks-biler i min barndom. Det var stort, når lommepengene var blevet udbetalt, og jeg kunne løbe rundt om hjørnet til hobbybutikken og købe endnu en bil til samlingen. Nede i gården, vi boede på 2. sal i Toftegårds Alle i Valby, kunne jeg så lave veje i gruset og køre rundt med alle billerne. Der blev bygget hele by-samfund på en eftermiddag.
    Senere blev det så til frimærker. Tyskland fra før 1945. Så var der da en spinkel chance for at få dem alle. Rent økonomisk kunne det nok ikke lade sig gøre, men muligheden var der.
    Ind at springe soldat, og samleriet blev sat på stand-by. Militæret først dog til Basserne. Jeg fik efterhånden samlet det meste. Jeg manglede faktisk kun et enkelt strip-album, da jeg mødte min nuværende kone.
    Hun havde til gengæld en del Anders And & Co, lommeænder, jumbobøger m.m., og anden vandt over soldaterne.
    Siden har jeg nok overtaget samlingen, og udvidet den kraftigt. Omkring 5000 bøger og blade på dansk er det blevet til, plus over 13.000 ting og sager, lige fra blyanter og viskelæddere til figurer til flere tusinde kroner.
    Min far samlede til det sidste, min mor samler stadig i det små. Min kone samler også, men ikke så meget på Disney-effekter. Hun gør mere i de sjove, gamle ting, som kan pynte i hjemmet, men når man har en 15-20 stykker af hver ting, så er det vel også en samling (eller flere).
    Det sidste, som vi har udvidet samleruniverset med, er samlere. Ja, for 12 år siden, i forbindelse med en udstilling for hobbyfolk, kom jeg i snak med 2 andre samlere, og året efter stiftede vi i fællesskab Bornholmske Samlere, som i dag tæller mere end 50 samlere, men hvidt forskellige interesser. Nogle er selvfølgelig mere aktive end andre. Nogle ser vi aldrig til byttemøderne, mens andre kommer hver gang (4 gange årligt), men de sætter alligevel en ære i at betale deres kontingent og dermed vise deres samlerinteresse.
    At samle er at leve, især når man nærmer sig pensionsalderen. Hvis man hele sit liv har været gift med sit arbejde, så er man ilde stedt, når man bliver pensioneret. Så kan man bare stå op til ingenting, og efter nogle år, så gider man heller ikke dette, og så visner man bare. Men har man en hobby, en samling f.eks., så er man da godt hjulpet.
    Jeg ville ikke undvære min.
    Også jeg takker for ordet.
    Steffen Gerdes (Bornholmer-anden)

  • Super artikkel.

    Men er jeg den eneste der tænker ups,
    der var vist en svipser i og med at vi
    for noget så personligt at vide før de
    faktiske aktører gør?
    Syntes lidt man skylder dem at de
    for det at vide som de første, så
    kunne det være udeladt eller artiklen
    kunne være offentligt gjort i januar.
    (bare min mening selvfølgeligt)

    Men ellers en rigtig rigtig go artikkel.

    Glædelig Jul allesammen 😀

  • Spændende læsning må man sige 🙂

    Men stiller mig nu lidt kritisk overfor at der ved hver en samler gemmer sig et lille
    forladt og såret barn, jeg har altid haft det super i mit liv og jeg samler på livet løs af alting.
    Ligefra da jeg var helt lille skulle jeg bare have samlingen af hvad det nu end var jeg gik igang med,
    alt fra figurer til klistermærker, frimærker lego themes osv.
    Men der er ikke rigtigt andre i min familie der er samlere, eller rettere der var ikke
    men nu er der for min far er begyndt at samle de legetøjs biler han havde som lille.

    Men jeg er bare født samler af mig selv hehe.

    Men trist at høre med skilsmissen, håber det går
    så fat mod osv. Alt godt herfra 🙂

  • Jeg kan kun give Simon ret – serieland.dk bevæger sig sgu på et andet niveau end BLOGS generelt, i dette tilfælde takket være en yderst velskrevet artikel af BERTI og den ikke mindre interessante tråd, den har inspireret. Jeg går ikke ud fra, man kan komme af sted med at bidrage til den uden at bekende sine eventuelle samlertendenser eller i det mindste tage stilling til samvittighedsspørgsmålet, om man er samler eller ej.

    Umiddelbart vil jeg sige nej. Også mit liv har været fuldt af skilsmisser, men ingen af dem har været specielt traumatiske (i det mindste for mig) eftersom de altid har skyldtes, at jeg har forelsket mig i en anden pige.

    Jeg har så ganske karakteristisk forladt hjemmet med en plasticpose. Der er naturligvis også andre årsager til, at mine samlinger aldrig har manifesteret sig, eller i det mindste med jævne mellemrum er begyndt forfra.

    I min ungdom havde jeg næppe råd til en bog uden at sælge den foregående. Det gjorde jeg i øvrigt med let hjerte – jeg havde jo læst den.

    Hvis jeg kan siges at have samlet på noget, må det være film. Nærmere betegnet 35mm, 8mm, BETAMAX, VHS, og nu selvfølgelig DVD.

    Hver gang røg det gamle format ud. Og formålet var altid at se disse film og tv-serier – den perfekte afslapning for en professionel historiefortæller.

    Når jeg har anmeldt en film, ryger den ud (bortset fra dem, min kone beder for). Så samler – nej, det kan man vist ikke sige.

    Det mere generelle spørgsmål, hvorfor folk bliver samlere, vil jeg dog gerne give et bud på. BERTI foreslår, at det er folk med en ulykkelig barndom.

    Jeg vil være tilbøjelig til at mene, at det modsatte er tilfældet. Min egen barndom var ekstremt lykkelig, simpelt hen fordi det var en barndom uden voksne.

    Min far var tres år, da han fik mig, min mor fyrre. Han var i øvrigt også typograf og arbejdsløs, så min mor havde nok at gøre med at tjene til huslejen.

    Sådan blev jeg nøglebarn på Vesterbro, og det passede mig storartet. Det vrimlede med antikvarer, og jeg fandt hurtigt ud af, at der var penge at tjene ved at købe billigt og sælge dyrere i den indre by.

    De derved indtjente midler gik til biografture (jeg så gerne en tre-fire film hver dag). Tegneserierne var mere en handelsvare for mig.

    KONG KYLIE kostede fem øre, men samlede man en årgang, kunne den give en tier – en biograftur kostede tre kroner for to film. Jeg fik dem dog ofte læst undervejs, inklusive de engelske (jeg læser i dag ti sprog, men jeg har heller aldrig gået i skole).

    At tjene til sin egen frokost, når man er ti år gammel, kan være uhyre lærerigt – senere konstaterede jeg, at det var billigere at dyrke omgang med en smørrebrødsjomfru. For de fleste er det dog nok omvendt.

    Da de var fem år, udløste hvert eneste ræb stående ovationer. Det gør de ikke mere.

    Og så er (måske) tegneserierne og legetøjet en vej tilbage. Det udløser en uforklarlig ro, ligesom for eksempel lugten af det rengøringsmiddel, hospitaler anvender, kan udløse en uforklarlig uro – eller vores katte ligger med snuden begravet i min sweater, når jeg ikke er hjemme.

    I de senere år er jeg selvfølgelig selv blevet samlerobjekt. De fleste af mine bøger er for nylig blevet genudgivet, så det har altid været mig en gåde, at nogen gider gå på jagt efter originaludgaverne. Undtagen naturligvis, når jeg ser en bog, forlaget havde det største besvær med at komme af med til 28,75, stå i et strøgantikvariat til 1.500,- (eller et nummer af BATHOS til 150,- som, da det udkom for tre måneder siden, kostede 60 i FANTASK …

  • Jeg vil gerne lige protestere imod den besynderllige antagelse, at dem der samlere på tegneserier er blevet svigtet og har haft en trist barndom, med deraf følgende behov for eskapisme ind i tegneseriernes og samlingernes drømmeverden. Al respekt for de første par hudløst ærlige beretninger her, men jeg har altså haft en fin-fin gennemsnitlig barndom uden særlige problemer, og jeg samler på tegneserier og andre ting og sager.. mest fordi det er sjovt, og fordi jeg var fascineret af tegneserier og tegnefilm og meget andet, da jeg var barn. Senere er interessen så vendt tilbage igen. Mere kompliceret behøver det ikke at være.

  • Inden folk går helt i selvsving og pådutter mig sære meninge, så er jeg på ingen måde GENEREL. Jeg udtaler mig personligt om hvad jeg har oplevet, samt de samtaler jeg har haft med andre folk. At det dermed skulle blive SANDHEDEN er nok lige at spidse blyanten for meget…

    Læs hvad jeg skriver, drenge, og ikke hvad I tror jeg skriver.

  • Nej, ikke underholdende – mere end det.

    Minder mig om mit eget forhold til Lyt og Læs bøger – dem er jeg også begyndt at samle på for nogle år siden. Det var noget af det bedste jeg havde som barn, husker jeg – jeg nød virkelig de skide bånd med den skønne baggrundsmusik, lydeffekterne og især Ove Sprogøes fortæller-stemme på de mange ‘Rip, Rap og Rup på Eventyr’ bøger.

    Jeg har hørt fra rigtig mange mennesker, at de er begyndt at købe nogle af de ting de havde, da de var børn, nu de selv tjener penge og så videre, men ikke nødvendigvis fordi de har haft en hård barndom.

Leave a Reply